Marinika Tepić na čelu Anketnog odbora, Pilja zamenica (VIDEO) 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Marinika Tepić, šefica poslaničkog kluba Ujedinjeni, izabrana je većinom glasova za predsednika Anketnog odbora čiji će zadatak biti utvrđivanje činjenice i okolnosti koje su dovele do masovnih ubistava u OŠ “Vladislav Ribnikar” i u selima u okolini Mladenovca.

Za zamenika predsednika Anketnog odbora izabrana je Biljana Pantić Pilja, koja će, kako su rekli naprednjaci, biti garant da će ovaj Odbor doći do rezultata.

Odbor će činiti 12 članova vladajuće koalicije, devet opozicije, a njegovi članovi će biti i dva samostalna poslanika Aleksandar Olenik i Dejan Bulatović.

Za Tepić je je glasalo 16 članova Anketnog odbora, a po dva člana su bila protiv i uzdržana. Za njenu zamenicu Biljanu Pantić Pilju, je glasalo 17 članova.

Očekivanja opozicije od ovog odbora nisu velika, pretpostavljaju da će biti opstrukcija vlasti, ali kažu da će dati sve od sebe da se dodatno rasvetle majske tragedije u Srbiji.

Robert Kozma iz Zeleno levog poslaničkog kluba, predložio je da se predsednik ovog Odbora bira iz redova najveće opozicione stranke, odnosno da ta funkcija pripadne Mariniki Tepić, poslanici SSP-a.

Tom predlogu se usprotivio Boško Obradović, koji je rekao da sumnja da je to dogovor SSP i SNS i da u predlogu za formiranje Odbora nije bila rečenica da mesto predsednika odbora pripadne najvećoj opozicionoj poslaničkoj grupi.

Ta rečenica je tek kasnije umetnuta, rekao je Obradović i dodao da u ime patriotskog bloka za predsednika Anketnog odbira kandiduje pukovnika Ljubinka Đurkovića.

„Ni na jednom sastanku opozicije, vlasti i opozicije, niti na kolegijumu Narodne skupštine nije dogovoreno da predsednik Anketnog odbora bude iz najveće poslaničke grupe. Nepoznato je kako je i ko to dogovorio, pa bih molio predlagača Roberta Kozmu da objasni. Izražavam sumnju da se radi o dogovoru SSP i SNS, još sa razgovora Vučića i Đilasa posle prošlih izbora“, rekao je Obradović, a onda zamolio predlagače da objasne od kad je SSP poželjna za saradnju sa proevropskom opozicijom, jer posle pomenutog sastanka nisu to bili.

Poslanica SNS Biljana Pantić Pilja navela je da je odluka o formiranju Anketnog odbora izglasana u plenumu i da tačka tri predviđa da predsednik Anketnog odbora dolazi iz najveće poslaničke grupe opozicije.

Ona je poručila lideru Dveri da ne uvlači ovaj odbor u svoje blato, jer je nezadovoljan kako ga tretira prozapadna opozicija. „Samo nas izuzmite iz tog blata“, poručila je Pilja.

„Drago mi je da je koleginica Pilja podržala izbor Marinike Tepić jer to govori u prilog govora između SNS i SSP o kojem sam govorio. Nama treba neko potpuno neutralan, a to je naš kandidat“, rekao je Obradović.

Marija Jevđić iz Jedisntvene Srbije, najavila je da neće glasati za izbor Marinike Tepić, jer je to osoba koja smatra da je bilo genocida u Srebrenici, ona je za Srbiju u NATO, a Kosovo u EU. Takva osoba, kako je rekla, ne može da predsedava ovim odborom.

„Mislim da je ovo skandal. Ovo je tragedija za parlamentarizam i svedočimo jednom političkom cirkusu“, rekla je Marinika Tepić.

Marinika Tepić na čelu Anketnog odbora, Pilja zamenica (VIDEO) 2
foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Ona je navela da Odbor očekuje toliko ozbiljnog rada, a da na raspolaganju imaju samo trideset dana kako bi utvrdili činjenice i okolnosti koje su dovele do smrti 19 dece, devojaka i mladića i čuvara škole.

„Molim kolege da se vratimo temi. Ko nije shvatio da je ova tragedija veća od svih nas, ja im ne mogu pomoći. Da bi javnost znala, istina je da je na kolegijumu Skupštine usaglašeno da najveća opoziciona poslanička grupa ima predsednika Anketnog odbora. Orlić je pitao zbog čega tako i onda smo zajedno iz opozicije podsetili da je Vučić kao šef najveće opozicione poslaničke grupe 2004.godine predsedavao Anketnim odborom u vezi EPS-a“, navela je Tepićeva.

A njen bivši stranački kolega, a sada samostalni poslanik Dejan Bulatović ocenio je da Tepićeva apsloutno nema nikakav integritet, da je destruktivna žena koja je unišavala institucije.

„Neću glasati za nju, a ako bude izabrana razmisliću da li ću uopšte dalje i biti član tog odbora. Ovo je loša poruka i građanima koji šetaju na protestima, jer Marinika Tepić hoće da opere biografiju. Dajte nekoga sa kredibilitetom“, rekao je Bulatović i pozvao javnog tužioca da se „pobrine“ za Marinku Tepić.

A Miroslav Aleksić, šef poslaničke grupe Narodne stranke, ocenio je da je Odbor loše počeo.

„Loše smo počeli. Mislim da današnji početak rada Anketnog odbora nije u skladu sa odgovornošću koju nosimo svi i sa onim što smo obećali građanima Srbije, a to je da na ovoj temi, ovoj tragediji nema podela. Politizovanje ovog Anketnog odbora je loše. Građane, roditelje i porodice stradalih, nikoga ne zanima ko će biti predsednik odbora, ni ko koliko ima poslanika. Zanima ih samo da saznaju što više detalja u vezi tragedija, da se utvrde propusti ukoliko ih je bilo i da se ništa slično ne dogodi nikad više. I to je naš posao i naš zadatak. Molim vas da se izdignemo iznad političarenja“, rekao je Aleksić.

Marinika Tepić na čelu Anketnog odbora, Pilja zamenica (VIDEO) 3
foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Poslanik SNS Veroljub Arsić upitao je kolege iz opozicije da li su ozbiljni sa ovom raspravom i kako misle da vladaju sutra Srbijom kada ne mogu da se dogovore između sebe.

„Niste mogli da se dogovorite ni oko toga ko će između vas biti potpredsednik Skupštine. Do sad su bila tri Anketna odbora, predsedavao je narodni poslanik iz najveće opozicione poslaničke grupe“, podsetio je Arsić, a Uglješa Grgur iz SPS, rekao je da ga je bukvalno sramota zbog rasprave.

„Molim još jednom da prekinemo, da krenemo na izbor predsednika, da se glasa za to. Treba sutra da izađemo pred roditelje te dece, nemojte da se brukamo“, rekao je Grgur.

Sledeći sastanak Anketnog odbora biće održan u petak u 14 sati, ukoliko ne bude sednice parlamenta tog dana. To će, kako je rekla Tepićeva biti još jedan administrativni sastanak na kome će predstavnici svih poslaničkih grupa dati svoj predlog koga bi mogli pozvati na saslušanje. Ona je apelovala i na javnost da doprinese svojim sugestijama.

„Mi smo ovde predstavnici građana, objavićemo mejl na koji će moći da pošalju svoje sugestije“, rekla je Tepić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari