AP: EU u misiji dobre volje na Balkanu, da istorijsko "bure baruta" ne stane na stranu Rusije ili Kine 1foto EPA-EFE/DIMITRIJE GOLL / SERBIAN PRESIDENCY / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Evropska unija (EU) uputila se na novu misiju dobre volje na Zapadnom Balkanu da bi dobila podršku bloku i osigurala da istorijsko „bure baruta“ Evrope ne stane na stranu neprijateljske Rusije ili strateškog rivala Kine u svetu geopolitike, piše agencija AP.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen će tokom zapadnobalkanske turneje danas posetiti Srbiju koja je, kako navodi AP, daleko najznačajnija država regiona.

Agencija dodaje da je Srbija slabo pokazala solidarnosti kada je reč o pridruživanju sankcijama EU protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu.

Godinama EU nastoji da privuče zemlje Zapadnog Balkana kao saveznike i spreči strano mešanje, ali istovremeno i da ih drži na udaljenosti budući da njihova slabija ekonomija i političke institucije su daleko od toga da su spremne da se neprimetno integrišu u jedinstveno tržište slobodne trgovine EU i demokratskih ideala Zapada.

Ruska invazija na Ukrajinu 24. februara samo je učinila ova pitanja hitnijim, piše AP i tako objašnjava „ovonedeljni izliv toplih reči i više pomoći EU pored milijardi grantova i zajmova već izdvojenih za region“.

Predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen dolazi danas u jednodnevnu posetu Srbiji, a očekuje se da će sa srpskim zvaničnicima razgovarati o energetici, usklađivanju Srbije sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU i o dijalogu Beograda i Prištine.

Na početku zapadnobalkanske turneje u sredu, Fon der Lajen je u Skoplju kazala da je EU pripremila paket podrške za ceo Zapadni Balkan kako bi pomogla tom regionu u suočavanju sa energetskom krizom.

Tokom jučerašnje posete Prištini, Fon der Lajen je rekla da je mesto Kosova u EU i da Unija bez Kosova nije potpuna, ocenivši da je Priština napravila veliki napredak na evropskom putu.

U Beograd dolazi iz Sarajeva, gde će danas razgovarati sa članovima Predsedništva BiH, drugim političkim akterima i predstavnicima civilnog društva i svečano otvoriti tunel „Ivan“ na „Koridoru 5c“ koji je finansirala i Evropska unija.

Fon der Lajen je juče posetila i Tiranu, a zapadnobalkansku turneju završava sutra u Podgorici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari