Koliko će "oštra" biti Ursula fon der Lajen u današnjoj poseti Srbiji? 1foto (BETAPHOTO/PREDSEDNIŠTVO SRBIJE/DIMITRIJE GOLL)

Ne očekujem da će predsednica Evropske Komisije Ursula fon der Lajen biti previše oštra, pretiti i nagoveštavati da će nam, ukoliko se ne uskladimo sa evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom, se oduzeti fondovi, da će nas kazniti i vratiti vize. Zapravo očekujem konstruktivniji pristup, kaže za Danas Strahinja Subotić iz Centra za evropske politike uoči današnjeg dolasak Fon der Lejen Bogradu u sklopu zapadno balkanske turneje.

Predsednica EK je pre Srbije posetila Severnu Makedoniju i Kosovo.

Subotić podseća da je Fon der Lajen region posetila u septembru 2021.

– Ovog puta poseta je drugačija imajući u vidu da je izbio rat u Ukrajini i da su spoljna politika i pitanje energetike dobili na značaju. Imajući u vidu takav kontekst, očekujem da će ona težiti da pošalje poruku Srbiji da je EU tu za nju, da prepoznaje da će ova zima, kako se često kaže, zaista biti hladna za sve i da je neophodno da EU i Srbija kao zemlja kandidat, a ne članica sarađuju na ovim pitanjima i međusobno pomažu – navodi on.

On pretpostavlja da će predsednica EK istaći da će dodatno pomagati Srbiju, moguće i region, finansijski ali i kroz konkretne projetke čiji bi cilj bio diverzifikacija energije i osiguravanje energetske sigurnosti.

Prema njegovim rečima, ta pomoć Srbiji po pitanju energetike je nešto što može da da garancije da će Eu biti tu za nju.

– Ako bi došlo do realizacije svega o čemu govorim, to bi bila dobra vest za Srbiju imajući u vidu da cene skaču i da su energetni su sve skuplji i u narednom periodu je neophodno boriti se protiv tenedencije rasta cena. To bi mogla da bude pobeda zajedničke saradnje – navodi naš sagovornik.

Kako dodaje, treba da pošalje poruku Srbiji da se očekuje usagašavanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU koja je sada na 45 odsto.

– Ne očekujem da će biti previše oštra, pretiti i nagoveštavati da ukoliko se ne uskladimo da će nam se oduzeti fondovi da će nas kazniti i vratiti vize. Zapravo očekujem konstruktivniji pristup. Da će prepoznati faktičko stanje i činjenicu da se nismo usaglasili, ali i da će težiti da prenese poruku da upravo prioritizacijom energetike i bližom saradnjom regiona i Srbije sa EU mogu se amortizovati posledice koje mogu nastati usled našeg budućeg udaljavanja od Rusije. To je jako bitna poruka imajući u vidu jer je tačno da Srbija nije jedina zemlja koja je energetski zavisna od Rusije. Tu su i Baltik, Cetralna i Istočna evropa, Poljska koje su članice EU i znaju da druge zemlje neće dozvoliti da članice kluba propadnu jer mogu da povuku za sobom druge i pokazati da EU nije stabilan projekat koji može da garantuje prosperitet i stabilnost. Mi nemamo taj luksuz jer nismo članica – objašnjava Subotić.

On podseća da smo već imali trzavice u odbosima sa EU tokom pandemije jer je delovalo da EU nije dovoljno brzo reagovala.

– Ovde se želi preduhitriti bilo kakav problem i razgovarati na otvoren način o svim otvorenim pitanjima. A ovde je ključno pitanje energetika i zato je dobro što dolazi najviši predstavnik Evropske komisije – zaključuje Subotić.

Kako je najavljeno iz Vučićeve pres službe, on će predsednicu Evropske komisije u popodnevnim časovima dočekati na aerodromu „Konstantin Veliki“ u Nišu, a potom je predviđeno da posete radove na izgradnji gasnog interkonektora sa Bugarskom, u mestu Jelašnica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari