AP: Pokušaj Srbije da pošalje trupe na Kosovo bi značio sukob s trupama NATO-a 1Foto: FoNet /AP

Pokušaj Srbije da pošalje trupe na Kosovo bi značio sukob s tamošnjim trupama NATO-a – piše američka novinska agencija AP povodom jutrošnje sednice Saveta Srbije za naiconalnu bezbednost.

Agencija je prenela da se „najviši politički i bezbednosni vrh Srbije, na čelu s predsednikom Aleksandrom Vučićem, sastao u Beogradu nakon nasilnih sukoba kosovske policije i etničkih Srba dan ranije u kojima je povređeno više od deset ljudi“.

AP piše da su „etnički Srbi na severu Kosova, koji su većina u tom delu zemlje (Kosova), pokušali u petak da spreče nedavno izabrane albanske zvaničnike da uđu u opštinske zgrade“ i podseća da su prošlomesečne vanredne lokalne izbore Srbi „u velikoj meri bojkotovali“ i da su samo su etnički Albanci ili predstavnici drugih manjih manjina izabrani na mesta gradonačelnika i članova lokalnih skupština.

AP piše da je „Srbija osudila mirovne snage predvođene NATO-om, stacionirane na susednom Kosovu, zbog njihovog navodnog neuspeha da zaustave ‘brutalne akcije’ kosovske policije protiv etničkih Srba i poručila da će njene oružane snage stacionirane u blizini granice ostati u stanju najviše pripravnosti“.

„Kao odgovor na sukobe, Vučić je u petak naredio da se trupe približe granici s Kosovom“, podseća AP.

„Ovo nije prvi put da Vučić upozorava da će Beograd odgovoriti na nasilje nad Srbima, a više puta je pojačao borbenu gotovost u trenucima napetosti sa Kosovom. Međutim, svaki pokušaj Srbije da pošalje svoje trupe preko granice značio bi sukob s trupama NATO-a stacioniranim tamo“, piše AP.

Agencija prenosi da je portparolka NATO-a Oana Longesku pozvala „institucije na Kosovu da odmah deeskaliraju“, a sve strane „da reše situaciju kroz dijalog“ i poručila da NATO „ostaje na oprezu i da će obezbediti bezbedno i bezbedno okruženje“ na Kosovu.

„Sjedinjene Države i nekoliko zapadnih zemalja osudilo je Vladu Kosova zbog upotrebe policije da nasilno dozvoli ulazak u opštinske zgrade“, navodi AP i dodaje da je kosovski premijer Kurti danas „branio akciju policije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari