Arsenijević o napadima na kosovsku pograničnu policiju: Neko želi da izazove incidente širih razmera 1foto: Printscreen/YouTube/SRBIN.info

Lider građanske inicijative „Srpski opstanak“ iz Kosovske Mitrovice Aleksandar Arsenijević upozarava da bi se na Kosovu i Metohiji mogli desiti sukobi širih razmera, nakon upada ROSU jedinica u albanske radnje u multietničkom mitrovačkom naselju Bošnjačka mahala, kada je privedeno 11 osoba, i napada na kosovsku pograničnu policiju koji su nakon upada usledili.

„Kao što smo pretpostavili kada smo pozvali KFOR da poveća prisutnost na severu Kosova u narednih dvadeset dana nakon izbora. Odmah nakon izbora su jedinice ROSU sa trgovinskim inspektorima ušle u albanske radnje u multietničkoj naselju Bosanska mahala u severnoj Kosovskoj Mitrovici“, kaže za Danas Arsenijević.

Tog dana je premijer kosovske Vlade Aljbin Kurti izjavio da su srpske strukture pre 10 godina izvršile ubistvo Haradinaja u multietničkom naselju Tri solitera, što nije potvrdio niti jedan zvaničan organ do sada, prema rečima Arsenijevića, koji Kurtijevu izjavu ocenjuje kao nesmotrenu.

,,Jutros su nađena pirotehnička sredstva kojima je policija napadnuta, a počionici i dalje nisu pronađeni“, navodi Arsenijević i dodaje da Priština plasira oštru retoriku i spekulacije da su napadači deo ilegalnih struktura Srbije, što, upozorava on, može biti opasno i dovesti do loših odluka za Srbe na severu KiM.

Albanske radnje su namerno ciljane kako bi se tako stvorilo dodatno opravdanje za dalje akcije kosovske policije.

Za ove i slične akcije ROSU ne vidi preterano opravdanje, jer kako kaže „privredni gigant“ Uroševac više šteti kosovskom budžetu nego severna Mitrovica.

„Nakon toga dolazi do napada na kosovsku policijku službu u reonu pogranične policije, što znači da neko želi da izazove sukob ili ulazak ROSU jedinica na sever, kako bi destabilizovao ovaj deo“, kaže Arsenijević i dodaje da bi ulazak ROSU jedinica na sever Kosovske Mitrovice bio podno tle za stvaranje širih sukoba.

Podsetimo da su napade na kosovsku pograničnu policiju osudile EU i SAD, koje su pozvale i na uzdržavanje od „nepotrebnih spekulacija“ i podgrevanja tenzija, nakon današnje objave Kosovske policije o seriji napada na njene pripadnika u Zubinom Potoku u poslednja tri dana.

Dželjaj Svećlja, ministar unutrašnjih poslova u Vladi Kosova i Semedin Mehmeti, direktor kosovske policije, saopštili su juče da je izvršena serija napada na pripadnike policije tokom protekla tri dana na severu Kosova, za koje navode da su počeli 13. aprila, prenosi KoSSev.

Kosovska policija navela je da je prvobitno postavljena metalna žica na putevima kojima prolazi Kosovska policija, te da je ona kamenovano jedno policijsko vozilo, kao i da je na kosovsku policiju pucano iz vatrenog oružja.

Poslednji incident desio se juče u 7.40 časova, tako što su bačene ručne bombe i pucano iz kalašnjikova na dva policijska automobila koja su završila smenu na prelazu, izjavili su zvaničnici kosovske policije.

Arsenijević poziva sve da se uzdrže od zapaljive retorike, i osuđuje bilo kakav vid nasilja, kaže lider Srpskog opstanka.

On navodi da Mitrovčani prate vesti svake minute i da imaju osećaj da dolaze neka loša vremena.

„Neko za plan ima destabilizaciju severa, jer se time može dati opravdanje za ulazak ROSU jedinica u severnu Mitrovicu. Aljbin Kurti iskorišćava rat u Ukrajini i povezanost slovenskih naroda da bi izvlačio poene za Kosovo. Verujte, prvih dana rata u Ukrajini imali smo ozbiljnih problema jer smo targetirani ovde kao mali Rusi, na šta smo reagovali jer želimo normalan suživot sa svojim komšijama, a reagovala je i Viola fon Kramon“, kaže Arsenijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari