Arsenijević: Sastanak sa Lajčakom pokazao da je energetika potpuno integrisana u kosovski sistem 1Aleskandar Arsenijević; foto: Aleksandar Roknić/Danas

„Ishod sastanka sa Lajčakom verovatno nije u interesu Srba na Kosovu, s obzirom da smo danas imali Savet za nacionalnu bezbednost koji se može smatrati dimnom zavesom povlačenja u mnogim aspektima, za razliku od septembarskih slanja tenkova na administrativne prelaze“, kaže za Danas predsednik građanske inicijative sa KiM „Srpski opstanak“ Aleksandar Arsenijević, upitan za komentar o danas održanim sastancima predstavnika Beograda i Prištine sa Miroslavom Lajčakom.

Arsenijević navodi da je Lajčak današnjim sastankom pokazao da je energetika potpuno predata, odnosno integrisana u kosovski sistem.

„U ime Republike Srbije i srpskog naroda na Kosovu sastanak je vodio čovek iz Zaječara, Petar Petković, koji ne razume prilike i potrebe Srba sa Kosova“, kaže Arsenijević i poručuje da bi na tim sastancima Srbi sa KiM sami sebe trebalo da predstavljaju.

Problem energetike oko kog je dogovor postignut postoji jer su Srbi do 12. decembra 2020. godine struju dobijali od Srbije, te je veći deo građana struju plaćao, ali nakon prelaska u kosovski sistem turska firma koja naplaćuje i distribuira struju nije dozvolila otvaranje ćerke firme srpskog EPS-a, po ugledu na ćerku firmu Telekoma Srbija – Telekom d.o.o, za koji se kasnije ispostavilo da su privatne firme, objašnjava Arsenijević. On napominje da građanima sa severa od 2021. ne stižu računi za utrošenu električnu energiju.

„Ulazak Kosova u Savet Evrope je, što se tiče evropskih zemalja, jednak stolici u Ujedinjenim nacijama. S obzirom da Srpska lista mnoge stvari koje nisu u interesu srpskog naroda ćutke odobrava, moguće je i da ulazak u Savet Evrope zvanični Beograd ćutke odobrava“, ocenjuje lider „Srpskog opstanka“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari