Arsenijević: Želimo li da vidimo kolone traktora na dan izbora 1Foto: Vojin Radovanović

„Na portirnici Vlade Kosova rekli su nam da u kabinetu nema nikog, što znači da nisu bili spremni niti su očekivali našu posete. Nisu spremni za razgovore i neku vrstu dijaloga vezano za skupljanje glasova na Kosovu i Metohiji, to može imati velike posledice“, naveo je na konferenciji ispred Vlade Kosova u Prištini lider Građanske inicijative“Srpski opstanak“ Aleksandar Arsenijević, koji je ranije pozvao na sastanak Aljbina Kurtija, Gorana Rakića i ambasadore Kvinte, kako bi razgovarali o održavanju izbora 3. aprila na KiM.

Zamenik premijera za evropske integracije, razvoj i dijalog, Besnik Bisljimi (Bislimi), kako saznaje Demokracia.com, podneo je konkretan predlog specijalnom izaslaniku EU za dijalog Kosovo-Srbija, Miroslavu Lajčaku, o tome da se Srbiji dozvoli održavanje izbora na Kosovu, prenosi KoSSev.

Po tom predlogu Srbiji bi bilo dozvoljeno da održi izbore u Republici Kosovo ako u svim dokumentima i na biračkim mestima koristi naziv „Kancelarija za vezu Srbije na Kosovu“. Vlada Republike Kosovo saglasna je da dodeli imunitet i diplomatske privilegije za biračka mesta i pojedince uključene u organizaciju izbora, saznaje Demokracia. Ako bi se ovaj predlog usvojio izbore i prikupljanje glasova na biračkim mestima bi organizovao OEBS, srpskim političkim partijama i političarima neće biti dozvoljeno da vode kampanju na teritoriji Republike Kosovo, uz primenu reciprociteta za građane Kosova koji žive u Srbiji na osnovu iste prakse, prenosi KoSSev tekst portala Demokracia.

Arsenijević je osvrćući se na ove natpise rekao da je siguran da niko u Beogradu neće dozvoliti da Srbi na Kosovu i Metohiji glasaju u privremenim konzularnim predstavništvima jer bi to značilo de facto priznanje Kosova od strane Srbije.

Arsenijević je za naš list ocenio da ako se ponovi scenario sa referenduma oko ustavnih promena, kada je, kaže, većina građana koja su sa prostora Kosova i Metohije htela da glasaju protiv izmena – to nisu mogli da urade, jer je prevoz autobusima do Raške bio organizovan samo za one koji su se obavezali da će glasati za promene Ustava – „građani koji na izborima ne budu hteli da glasaju za vladajuću koaliciju će moći samo traktorima da pređu administrativni prelaz da bi glasali, jer za njih neće biti organizovanih autobusa“.

„Da li želimo ponovo da vidimo kolone traktora?“, upitao je on.

„Ovo je čak i možda neki trening za iseljavanje Srba. Mi želimo da opstanemo ovde. Naše poruke su jasne – ne treba još više produbljivati nepoverenje u kosovske institucije ovakvih postupcima Vlade Kosova, već treba da živimo zajedno u miru i u slozi“, naveo je on na konferenciji i dodao da žele da ostvare biračka prava Srba i ostalog nealbanskog stanovništva, kao i Albanaca koji imaju državljanstvo Srbije, za koje, kaže, lično zna da glasaju na izborima Republike Srbije.

S obzirom da ih nisu primili na sastanak, kaže da će potencirati i na dalje da do njega dođe. To što se nije pojavio ministar u Kurtijevoj Vladi ispred Srpske liste Goran Rakić, za Arsenijevića znači da se SL ne bori iskreno za prava Srba, već žele da organizovanim i sa Prištinom koordinisanim prevozom voditi svoje glasače i jednoj partiji prikupljati glasove.

„To znači da se i Aljbin Kurti stavio u službu režima u Beogradu, jer samo oni su ti koji mogu da obezbede takvo glasanje“, ocenio je Arsenijević.

Mejlove sa pozivom za sastanak su poslali Vladi Kosova, premijeru Vlade Aljbinu Kutiju, ministru Goranu Rakiću, kao i ambasadorima Kvinte, a otvorena pisma su ostavili na pisarnicama Predsedništva, Vlade Srbije i Skupštine Srbije. Odgovore nisu dobili. Kaže da to znači ili da Srpski opstanak bude nevidljiv na političkoj sceni, a takođe da to može značiti i trening za premeštanje stanovništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari