Arsić: Poslanici  DOS-a trebalo bi da ostanu kao opomena svim vlastima 1Foto: FoNet Nenad Djordjevic

Rasprava  o 350  amandmana vladajuće koalicije  na Predlog zakona o strancima kojima se ne menja ništa  bitno u zakonu, a  praktično uskraćuje vreme  opoziciji za raspravu  ponovo je pokrenula polemiku da li opozicija treba da bojkotuje rad parlamenta.

I dok jedni tvrde da će napustiti skupštinu  samo ukoliko to učini kompletna opozicija, dotle drugi  ne vide šta bi se  izlaskom iz parlamenta  dobilo , osim  što bi opozicija postala nevidljiva i mogla bi da drži skupove samo po haustorima  i parkovima. U jednom se  opozicija ipak slaže  i tvrdi da je cilj vlasti da istera opoziciju potpuno iz parlamenta .

Ideju o eventualnom napuštanju parlamenta Srbije pokrenuo je  poslanik Đorđe Vukadinović ,  koji je naveo da je dugo bio  protiv izlaska  iz parlamenta, jer je smatrao  da se tu ipak može čuti neki glas opozicije, ali da  vladajuća većina svojim amandmanima  potpuno obesmišljava rad parlamenta  i dovodi u pitanje opstanak opozicije . On je apelovao na rukovodstvo parlamenta da  ublaži lošu atmosferu u parlamentu , jer je ova polarizacija pogubna  i predstavlja pokušaj izgurivanja opozicije  iz parlamenta .

„Opozicija van parlamenta  je neka vrsta vanrednog stanja  i to je nešto što niko ne treba da priželjkuje , mada mu se činilo komotnije  i ugodnije . Čitava opozicija se naziva ološem , bandom i kriminalcima . Zato mislim da bi bio potreban jedan kolegijum šefova poslaničkih grupa kako bi se postigao kompromis  i sačuvala institucija“ , rekao je Vukadinović .

Zoran Živković, poslanik i predsednik Nove stranke , nije međutim , za izlazak opozicije iz Skupštine Srbije zbog ponašanja vladajuće većine, ali da bi tu ideju podržao samo ako bi postojao jasan cilj i  konkretna alternative šta bi se tačno moglo činiti posle izlaska. On je naveo  da će svako ko ima ideju da je bolje izaći iz Skupštine  dobiti njegovu  podršku , ako mu objasni šta se radi kada se izađe iz parlamenta – šta se radi sutra, ili mesec dana posle toga.
„Ideja da držimo sednicu po parkovima i haustorima podseća na hipi pokret, ali nije ono što će da pomeri Srbiju napred“, naglasio je Živković i dodao da je cilj vladajuće većine  da istera  opoziciju iz parlamenta , kako se ne bi čulo ni ono malo što  opozicija ima da kaže.

Boško Obradović , lider Pokreta Dveri i Sanda Rašković Ivić iz Narodne stranke smatraju da bojkot parlamenta ima smisla  ukoliko se svi iz opozicije odluče na takav gest .

“Bojkot bi imao smisla ako bi se bas svi iz opozicije dogovorili da bojkotuju . Izlazak opozicije iz Skupštine uvodi nas u vrstu vanrednog stanja. Stvar  je u tome što formalne opozicije ima više nego suštinske i vlast bi odmah rekla da su oni koji bojkotuju „podvili rep i kukavički pobegli“ .To bi se čulo po celoj Srbiji s režimskih propagandističkih medija, a mi iz opozicije bismo imali malo prilike da nešto objasnimo građanima”, smatra Rašković Ivić , a Obradović podseća da je on još prošle godine predlagao opoziciji bojkot Pinka i REM-a ,ali da se niko nije odazvao na taj njegov poziv i da  zato smatra da  ni bojkot parlamenta nema smisla ukoliko u njemu ne učestvuje kompletna opozicija .

Vojislav Šešelj , lider radikala smatra da bi režim jedva  čekao  da opozicija izađe iz parlamenta , jer bi onda još lakše bilo .

„Protiv sam bojkota jer znam iz iskustva  iz devedesetih godina da opozicione stranke bojkotom ništa nisu  uspele da postignu . Smatram da neprekidno treba insistirati da se donese novi Poslovnik o radu   i na demokratski m pravima poslanika koja se sve više uskraćuju i smanjuju” , kaže Šešelj  da nema sumnje da  niz besmislenih amandmana  vladajuće većine predstavlja obesmišljavanje parlamenta , ali to nije prvi put da se sa tim susrećemo. On kaže da su se sve stranke , osim radikala , kompromitovale u prošlosti obesmišljavanjem parlamenta .

Vlast , međutim, smatra da opoziciji ništa nije uskraćeno  i da ih niko ne sprečava da govore.  Potpredsednik Skupštine Srbije i poslanik Srpske napredne stranke  Veroljub Arsić napominje da je opozicija  ta koja hoće vladajući većinu da spreči da učestvuje u debati na sednicama parlamenta. On navodi da vladajuća većina ima  pravo da podnosi amandmane iako se opozicija zbog toga buni , koja nikako da nauči da izbore  gubi baš zbog načina na koji se ponašaju i govore u parlamentu.

„Nikako da nauče da su na prvom mestu izgubili izbore 2012. godine, pa 2014, pa 2016, zatim predsedničke 2017. godine i sada 2018. beogradske izbore. Nisu naučili da ustvari njihovo učešće u debatama u Skupštine ne daje njima veći broj glasova, nego naprotiv manje“, istakao je Arsić, dodajući da „politika hajke“ na predsednika Srbije Aleksandra Vučića opoziciju polako izbacuje iz političkog života Srbije. On smatra da se opozicija ne bavi svojim programom i radom , već hoće da ućutka većinu .

„Lično smatram da bivši DOS u nekoj možda maloj manjoj meri bi trebalo da ostane u Skupštini Srbije kao „opomena“ i onima koji podržavaju Vladu i nekim budućima koji će da vladaju Srbijom kako prolaze političke stranke i političari koji  se dok su na vlasti otuđuju od građana i misle samo na sebe“, rekao je Arsić, dodajući da bi trebalo omogućiti da opozicija  ipak opstane u republičkom parlamentu, tako što bi se smanjio cenzus na izborima na jedan ili dva odsto za ulazak u parlament.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari