Austrijsko društvo za evropsku politiku: Petnaest odsto Austrijanaca podržava ulazak Srbije u EU 1foto EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Prema istraživanju koje je sprovelio Austrijsko društvo za evropsku politiku na temu proširenja Evropske unije, 15 odsto građana Austrije podržava pristupanje Srbije EU, što je značajan pad u odnosu na prošlogodišnju anketu.

Austrijsko društvo za evropsku politiku (Österreichische Gesellschaft für Europapolitik) sprovelo je od 19. do 25. marta reprezentativnu anketu u Austriji u kojoj je učestvovalo 1.000 ispitanika na temu proširenja EU i prijema zemalja Zapadnog Balkana, Ukrajine, Moldavije, Gruzije i Turiske u EU.

Prema ovom istraživanju, u poslednjih godinu dana nije došlo do velikih promena u stavu javnog mnejenja po pitanju proširenja EU.

Kako je navedeno, nijedna zemlja koja je treutno u fazi pregovora ne uživa većinsku podršku građana Austrije za pristupanje, a članstvo Turske je najmanje podržano.

Anketa je pokazala da 15 odsto ispitanih pozdravlja ulazak Srbije u EU, u poređenju sa 24 odsto pre godinu dana. Broj onih koji su izrazili negativno mišljenje porastao je za dva odsto u odnosu na prošlu anketu, odnosno na 50 odsto.

Kako je navedeno, čak 20 odsto ispitanika kaže da po ovom puitanju ostaje neopredeljeno, dok 15 odsto nema stav o tome. Od 2013. godine odbijanje ulaska Srbije u EU smanjeno je za 12 posto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari