Bajro Gegić novi predsednik opštine Tutin 1Foto: Printscreen

Bajro Gegić, čelnik grupe građana „Tutin na prvom mjestu“, danas je izabran za novog predsednika opštine Tutin.

Od 37 obronika u tutinkom parlamentu, za Gegića je glasalo 19.

Dobio je glasove svojih pet odbornika, 10 odbornika Stranke pravde i pomirenja (SPP), dva iz Sandžačke demokratske partije (SDP) i po jedan od odbornika SNS i dosadašnjeg člana SDA Sandžaka.

Ovim je prestala vladavina SDA Sandžaka, koja je u tutinskoj opštini lokalnu vlast predvodila od 1996.godine, a stranka je postala opoziciona.

Na današnjoj sednici Skupštine opštine izabrani su i novi članovi Opštinskog veća.

Nestabilna skupštinska većina u Tutinu je od početka aktuelnog mandata.

Lokalna vlast je nekoliko puta prekomponovana, a lokalna skupština nije zasedala po više od pola godine i rad je bio blokiran.

Uvođenje prinudne uprava i raspisivanje vanrednih izbora, više puta traženo je od nadležnih ministarstava, ali zahtevi nisu uvažavani.

Još uvek je nepoznanica, kako je lokalna samouprava u Tutinu izbegavala uvođenje prinudne uprave, iako je Zakon o lokalnoj samoupravi jasan daako se, u roku od tri meseca ne održi zasedanje lokalnog parlamenta, uvode se privremene mere.

Skoro godinu dana trajali su razgovori između SDA Sandžaka i Stranke pravde i pomirenja (SPP) o stvaranje stabilne skupštinske većine u toj opštini.

Razgovori su se temeljili na sporazumu između te dve partije, koji je potpisan u decembru 2022.godine, kada su formirale većinu u Bošnjačkom nacionalnom veću (BNV).

Do sporazuma nije došlo, jer su se unutar tutinskog SPP pojavile frakcije. Jedna, očigledno jača, nije prihvatala koaliciju, jer smatraju da je lider SDA Sandžaka Ugljanin kriv za podelu Islamske zajednice (IZ( u Srbiji.

Dosadašnji predsednik opštine Tutin, Salih Hot, podneo je ostavku na tu funkciju početkom oktobra prošle godine, u vreme kada su ostavke podneli čelnici opština i gradova u Srbiji i time otvorili prostor za rspisivanje vanrednih parlamentarnih i republičkih izbora.

Hotova ostavka nije prihvaćena jer je ocenjeno da je zakasnio.

Novoizabrani predsednik opštine Gegić već je u jednom od prethodnih mandata bio na čelu tutinske opštine.

Bio je visoki fukcioner SDA Sandžaka, iz koje je isključen krajem 2019.godine i tada je formirao svoju političku opciju od grupe građana „Tutin na prvom mjestu“, sa kojom je , na izborima 2020.godine, ušao u lokalni parlament.
Kao kadar SDA Sandžaka, bio je državni sekretar u Ministarstvu prosvete.

Opština Tutin će sa novom vlašću sačekati redovne lokalne izbore na proleće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari