Bakić: Stranku nam ustupa Koraćeva SDU 1Foto: BETAPHOTO/ LUKA FILIPOVIC

Na jednom mestu biće okupljeni dosadašnjom politikom neukaljani ljudi. Stranka neće biti liderska. To znači da neće biti predsednika već predsedništvo.

To neće biti moja stranka. Nećemo zavisiti od krupnog kapitala. Zalagaćemo se za ponižene i uvređene i dostojanstvo malog radnog čoveka – kaže za Danas sociolog Jovo Bakić, najavljujući osnivanje stranke čiji će pripadnik biti. Na pitanje odakle novac za osnivanje nove stranke i overu 10.000 potpisa, koliko je neophodno za jedan takav čin, Bakić kaže da nema novca.

– Nema novca. Tu je Socijaldemokratska unija (čiji je osnivač Žarko Korać, videti okvir, prim. ured.), koja ustupa stranku, a biće promenjeno ime. Manjak para pokušaćemo da nadomestimo oduševljenjem – ističe Bakić.

Sagovornik našeg lista kaže da je ta stranka opozicija ne samo sistemu, odnosno autoritarno-mafijaškoj vlasti, već je, kako ističe, opozicija celom nakaradnom sistemu – oligarhijskoj opoziciji.

– U toku je glasanje o imenu stranke. Bira se između osam predloženih imena. Onome sto sam prethodno rekao, svakako treba dodati antifašizam. Ne prihvatamo bilo kakvu hijerarhiju nego sva ljudska bića smatamo jednakim. Odatle se izvode beskompromisni antikapitalizam, antifašizam, feminizam, suprotstavljanje rasizmu i svim oblicima ksenofobije – antisemitizam, islamofobija, homofobija…, poručuje Bakić.

„Vlast ne podnosimo, a veći deo opozicije ne prepoznajemo kao dostojnu bilo kakvog poverenja. Verujemo u rad, a ne u kapital. Verujemo u internacionalizam, a ne u nacionalizam. Verujemo u razum, a ne u boga, i naročito ne verujemo crkvama, tim bestidnim pravdateljkama svih ovozemaljskih nepravdi“, dodaje naš sagovornik.

Dan ranije, Jovo Bakić je u intervjuu za nedeljnik Vreme najavio osnivanje opozicione levičarske stranke za koju veruje da je sposobna da „na juriš“ osvoji značajan broj glasova i navodi da je u ovom trenutku bliži tome da se izađe na izbore.

„Od 1990. naovamo to će ideološki biti najjasnije profilisana levičarska partija. Osnivaju je iskreni levičari, svesni da Socijalistička partija Srbije ili Pokret socijalista nisu levičarske stranke, jer sprovode neoliberalnu politiku i pribegavaju jeftinoj nacionalističkoj i socijalnoj demagogiji. Naša partija će biti posve drugačija“, rekao je Bakić.

On je istakao da će tu stranku činiti ljudi koji „već deceniju do dve, aktivno rade na javnoj sceni, neki i duže, ali nisu bili aktivni u praktičnom, odnosno stranačkom političkom životu“, a da je „sada među njima sazrelo uverenje da je trenutak da se krene sa stranačkim delovanjem“.

Osnivački skup u decembru?

Kako Danas nezvanično saznaje u širim političkim krugovima, nova stranka, među osam predloga ima i nazive Solidarnost, Partija demokratskog socijalizma…Tvrdi se i da je osnivački skup planiran za 22 decembar, dan bivše Jugoslovenske narodne armije, a da će se nova stranka povezivati sa sličnim snagama u Evropi, kao što su partija Linke u Nemačkoj i organizacija koju vodi Katarina Pejović u Hrvatskoj. Zanimljivo je što se prošlog četvrtka posle dužeg vremena oglasila Socijaldemokratska unija, zajedničkim saopštenjem sa Levim samitom Srbije, i lokalnom organizacijom DiEM25 (osnivači levi intelektualci Janis Varufakis i Srećko Horvat) osuđujući svrgavanje predsednika Bolivije. SDU je 1996. osnovao Žarko Korać, otcepivši se od GSS-a Vesne Pešić, a u međuvremenu se se povukao i nastupa kao samostalni poslanik na listi LDP. Korać se na brzom i modernom sajtu SDU pominje kao osnivač, a sadašnji predsednik je Ivan Zlatić.

Jovo Bakić je za Vreme rekao i da je neformalna grupa intelektualaca Samoodbrana, u kojoj su bili i glumac Nikola Kojo, i arhitekta Dragoljub Bakić (pristupio Inicijativi NDB) „odustala od političkog angažmana, jer je premalo njenih članova bilo spremno da uđe u aktivnu političku borbu“.

Glumac Sergej Trifunović je na Tviteru povodom Bakićeve objave nove stranke napisao: „Sasvim je legitimna odluka dr Bakića, da uzgoji prase uoči Božića. On je dosledan u nameri da ih juri po ulicama, ali je njegov strateški plan da ih iz skupštine izjuri na ulicu“. J. L.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari