Balkan Insajt: Vučićeve prognoze rata i krvoprolića na Kosovu se nikad nisu obistinile 1Foto: EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima običaj da prognozira krvoproliće na Kosovu i proterivanje Srba, ali se te prognoze često pokažu lažnim, piše u svojoj analizi portal Balkan Insajt.

Balkan Insajt, regionalni portal istraživačke mreže BIRN, bavio se „lažnim“ najavama krvoprolića i rata na Kosovu od strane predsednika Srbije ističući najupečatljivije slučajeve „zveckanja“ oružjem sa obe strane, dok je detaljnijom proverim izjava i činjenica analiza novinara pokazala da su svi sporovi između dve strane eskalirali u optužbama ali bez utemeljenja u stvarnosti.

Poslednji i aktuelan takav slučaj na koji Balkan Insajt podseća jeste pitanje registarskih tablica koje se se koriste na Kosovu, mahom u severnim gradovima gde živi srspko stanovništvo i državnih oznaka na njima.

Balkan insajt podseća da je Vlada Kosova krajem juna dala rok vlasnicima svih vozila sa registarskim tablicama izdatim u Srbiji nakon završetka rata 1998-99, da ih do kraja septembra preregistruju na tablice RKS – Republika Kosovo.

Ovaj korak je bio poslednji u dugotrajnom sporu, navodno oko registarskih tablica, ali sa korenom u zahtevu Kosova da Srbija i kosovski Srbi poštuju nezavisnost Kosova, proglašenu 2008. godine.

Ovo pitanje možda izgleda proceduralno, ali predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću to je bila – još jednom – najava krvoprolića.

Taj rok „znači da [kosovske vlasti] planiraju opšti napad na sever Kosova najkasnije do 1. oktobra“, rekao je on novinarima dan kasnije. Sve je to bio deo plana da se „proteraju“ Srbi sa tog područja. „Nova Oluja“, rekao je on, govoreći o hrvatskoj vojnoj operaciji iz 1995. godine u kojoj je uništena pobunjena srpska država, ali je nekoliko stotina srpskih civila ubijeno, a neki 200.000 do leta. Za to upozorenje uhvatili su se provladini tabloidi, iako je daleko od toga da je ono bilo bez presedana.

Vučić, naime, ima običaj da prognozira oružani sukob na Kosovu, kako ukazuje Balkan Insajt, ali je provera činjenica koju je sproveo ovaj BIRN-ov portal pokazala da se svaki put prognoze predsednika za uzbunu pokažu lažnom.

Ni Vučićeva kancelarija ni Vlada Kosova nisu odgovorili na zahteve BIRN-a za komentar.

„Srbija će reagovati”

Mnogi Srbi su pobegli sa Kosova nakon završetka rata 1998-99, kada je NATO bombardovao 11 nedelja da bi odvratio srpske snage optužene za ubijanje i proterivanje civila kosovskih Albanaca tokom brutalne kampanje protiv pobunjenika. Desetine hiljada Srba je ipak ostalo na Kosovu, u kompaktnom delu severnog Kosova, blizu administrativne linije sa Srbijom.

Odbijajući da prihvati gubitak kontrole nad Kosovom, Srbija je nastavila da vodi paralelni sistem sudova, policijskih uprava i opštinskih kancelarija, preseljenih u srpske gradove van Kosova. To je uključivalo izdavanje srpskih tablica za vozila sa oznakama gradova na Kosovu, uz rastuću frustraciju Kosova.

Napori da se ovo pitanje reš, traju i razvlače se već godinama. U septembru prošle godine, zahtev Kosova da se takve tablice uklone i zamene privremenim tablicama koje izdaje Kosovo, pokrenuo je srpsku blokadu graničnih prelaza.

Nazvavši početak blokada „jednim od najtežih dana za naš narod“ na Kosovu, Vučić je rekao da je poručio NATO-u: „Čekaćemo vas 24 sata da reagujete kao NATO; samo ako se posle toga nastavi pogrom našeg stanovništva, Srbija će reagovati i neće dozvoliti ono što se dogodilo 1995. ili 2004.

  1. je bila referenca na Operaciju Oluja, 2004. na nerede albanske mafije na Kosovu koji su gađali desetine srpskih sela i verskih objekata.

Ali iako je bilo mnogo zveckanja oružjem, nije bilo sukoba, a problem je rešen posredovanjem Evropske unije sa novom idejom da se nalepnice koriste za prikrivanje državnih simbola na registarskim tablicama. Rešenje je zamišljeno kao privremeno, ali se dugoročni dogovor nije nazirao, što je dovelo do junskog saopštenja Kosova.

„Okupacija“ trafostanice

Energija je još jedna bolna tačka u odnosima Srbije i Kosova. Krajem oktobra 2021, nakon višednevnih naslova u srpskim provladinim medijima koji predviđaju „planirani upad“ kosovskih vlasti u trafostanicu koja se nalazi u opštini sa srpskom većinom na severu, Vučić je medijima rekao: „Planiraju da zauzmu Valač [ trafostanica] u periodu koji je pred nama.”

„Kada će se to desiti i da li će se desiti, oni su ti koji biraju trenutak. Molim ih da to ne rade, to je sve što mogu da kažem.”

Srbi koji žive na severu Kosova ne plaćaju struju više od 20 godina; od 2017. godine, kosovska vlada plaća račune za struju za potrošače u četiri opštine sa srpskom većinom po procenjenoj ceni budžeta od oko 12 miliona evra godišnje.

Kosovske vlasti nisu krenule da zauzmu trafostanicu Valač/Vallak. Prema „mapi puta“ dogovorenoj između Beograda i Prištine u junu, Srbi će početi da plaćaju struju, ne kosovskoj državi, već privrednom društvu Elektrosever, ispostavi srpske državne Elektroprivrede Srbije na Kosovu. Kosovo će imati pristup trafostanici Valač/Vallak i drugoj energetskoj infrastrukturi kojoj vlasti ranije nisu mogle da pristupe.

Vučićeva ratna prošlost

Vučićeva navika da priziva operaciju Oluja kada upozorava na krvoproliće na Kosovu ima dugu istoriju.

U vreme rata u Hrvatskoj 1991-95, Vučić je bio istaknuti član ultranacionalističke Srpske radikalne stranke; marta 1995. govorio je na stranačkom mitingu u gradu Glini, tada u sastavu pobunjeničke samoproglašene Republike Srpske Krajine, izjavljujući da hrvatska vlada „nikada više neće moći da dođe ovamo, nikada više silom oružja, nikada više onako kako su nameravali.”

Pet meseci kasnije, Republika je zbrisana u operaciji Oluja i hrvatska kontrola je vraćena nad delovima teritorije, uključujući i Glinu.

U oktobru prošle godine, kada se kosovska policija sukobila sa kosovskim Srbima tokom operacije protiv šverca u podeljenom severnom gradu Mitrovici, Vučić je krenuo ka granici da se sastane sa lokalnim srpskim liderima, uz televizijske kamere.

Vučić je rekao da je jasno da neko „iskreno želi sukob ovde“ i ponovo podsetio na svoja ranija upozorenja da Srbija neće dozvoliti ponavljanje operacije Oluja ili antisrpskih nemira 2004. godine.

Vučić je u avgustu 2018. godine uputio otvoreno pismo kosovskim Srbima u kojem je rekao da, sve dok je on predsednik, „Srbija neće dozvoliti organizovano nasilje nad Srbima i njihovim svetinjama“.

„Neće biti nove ‘Oluje’ na Kosovu i Metohiji“, napisao je on, koristeći puni zvanični naziv koji Srbija koristi za svoju bivšu južnu pokrajinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.