Balša Božović: Odmazda prema onima koji su glasali za rezoluciju o Srebrenici u crnogorskom parlamentu 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Regionalna akademija za razvoj demokratije sa velikom zabrinutišću upozorava na moguće posledice privođenja poslanice u Skupštini Crne Gore Dragice Sekulić koja je zbog šest bromazepama pronađenih u njenom neseseru zadržana na granici sa Srbijom četiri sata, da bi je na kraju tužilaštvo teretilo za posedovanje droge, piše u saopštenju Regionalne akademije za razvoj demokratije, koje potpisuje Balša Božović, predsednik Izvršnog odbora te organizacije.

Kako dodaje, dobrosusedski odnosi u regionu, uprkos tome što se grade godinama, pa čak i decenijama, mogu biti narušeni za jedan dan, a događaji poput ovog doprinose upravo njihovom pogoršanju i destabilizaciji regiona.

– Odluka da se ova poslanica susedne države tretira na takav način na graničnom prelazu dodatno podgreva tenzije i sukobe koji su eskalirali pre nekoliko dana tokom demonstracija povodom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i ni u kom slučaju ne doprinosi izgradnji dobrosusedskih odnosa – ističe Božović.

Poslanica Demokratske partije socijalista, Dragica Sekulić, izjavila je da je privedena preksinoć na graničnom prelazu Špiljani i protiv nje je podneta krivična prijava jer je srpska policija u njenom prtljagu pronašla šest tableta bromazepama.

U izjavi za portal Pobjeda, Sekulić je rekla da je u pitanju nastavak progona od strane srpskih organa i da već drugi put doživljava neprijatnost pri prelasku granice sa Srbijom.

– Krenula sam za Knjaževac zbog smrtnog slučaja u porodici. Preminula mi je baba i, pošto sam nedavno prelazila srpsku granicu i bila predmet pretresa i zadržavanja, očekivala sam isti tretman i ovoga puta, ali mi je bio važniji razlog zbog kojeg idem u Srbiju od toga da li će me neko pretresati ili ne. Prilikom ciljanog pretresa u neseseru, u kojem mi inače stoje tablete sa kojim sam celi svet obišla i nisam imala problema, pronašli su mi šest tableta bromazepama od tri miligrama. Tu mi je bila i pumpica za astmu i svi ostali lekovi koje neko koristi u redovnom životu. I zbog toga su me priveli – rekla je Sekulić.

Na granici je zadržana dva sata, u policiji je provela tri, a nakon toga je podneta krivična prijava protiv nje zbog posedovanja ili prenos psihoaktivnih supstanci. Iz istog razloga, krivična prijava je podneta i protiv njenog supruga.

– Ovo je samo još jedan u nizu poteza režima u Srbiji koji šalje vrlo zabrinjavajuće signale i pokazuje jasnu nameru da se meša u unutrašnje stvari u susednim državama, a najavljena odmazda prema poslanicima crnogorskog parlamenta koji su glasali za usvajanje Rezolucije o zabrani negiranja genocida u Srebrenici očigledno je počela da se realizuje. Ovo je izuzetno opasno jer vlasti u Srbiji ne uspevaju da razumeju da je pravo svakog građanina drugih država da svoje političke stavove izražavaju slobodno, da institucije drugih država imaju pravo da donose političke odluke kakve većina u njima odluči i da vlasti u Srbiji ne smeju da im se zbog toga svete, ugrožavaju im prava ili na to na bilo koji način utiču – kaže Balša Božović.

Nakon gorkog iskustva devedesetih godina prošlog veka, napominje on, Srbija mora da donese odluku da li će poštovati suverenitet susednih država, njihovih institucija i njihovo pravo da u svojim zemljama vode politiku, uređuju odnose i brinu o svojim građanima na način na koji oni smatraju primerenim I ptrebnim, ili će postati factor nestabilnosti i destabilizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari