Bećković: Opozicija je najveći uspon doživela sa Koštunicom, jedva je čekao da se ratosilja moći 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Akademik Matija Bećković izjavio je da smo se od petookrobarskih promena iz 2000. godine, „više nadali nego što smo dobili“ a da je opozicija, da se ujedinila, „mogla da pobedi i deset godina ranije“.

„Doživela je najveći uspon kada je izabrala (Vojislava) Koštunicu i najveći pad kad je pomislila da je mogla i bez njega. Koštunica bi i danas morao da sedi u prvom redu svakog važnijeg državnog skupa“, rekao je Bećković za novi broj Nedeljnika.

Na pitanje šta je to, po njegovom mišljenju, imao Koštunica kao premijer Srbije i predsednik SRJ, a ostali nisu, Bećković je rekao: „Bio mi je i ostao prijatelj. I dobar čovek. I pre i posle toga“.

„Jedan od retkih koji je imao moć, i jedva je čekao da se nje ratosilja“, rekao je Bećković.

Bećković je rekao i da je „zanimljivo da imperije koje još imaju kolonije nemaju nacionalista, a u kolonijama ih još kako ima“.

„Gde ste videli slobodnog i bogatog čoveka da je nacionalista? A medju sirotinjom i porobljenima ih ima kao pleve. Za sve vreme komunizma trajala je borba protiv nacinalizma. I ko je stradao to je i bio, a ko je hteo da ne strada i da napreduje – nije“, naveo je.

Kako je rekao, „medju izabranim narodima ih nema, a medju parijama ih je koliko hoćeš“.

„Bilo mi je milo kad su u nekom ustaškom emigrantskom listu napisali da je (Milovan Đilas) Đido velikosrpski nacinalista, pa sam mu rekao kako mi se čini da je tu sigmu nemoguće izbeći svakome koji o svom narodu misli svojom glavom“, ispričao je Bećković o uspomenama na Đilasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari