Jelena BegovićFoto: FoNet/Vlada Srbije Slobodan Miljević

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović ocenila je danas da koncept nauke, pre svega biomedicina, prolazi kroz promene zbog razvoja tehnologije i istakla da ta oblast postaje „najbitniji segment jednog društva“.

Begović je, kako je saopšteno iz ministarstva, na skupu povodom 102. godišnjice Medicinskog fakulteta navela da će biomedicina imati veliku podršku države, kao i da je ona jedna od strateških orijentacija Vlade Srbije.

„Nove tehnologije nam omogućavaju da iščitamo genetičku informaciju jedne ćelije, da napravimo vizuelizaciju te ćelije, i da vrlo svesno i tendeciozno menjamo genetičku informaciju i da takvu ćeliju vraćamo u naše pacijente“, kazala je ona.

Dodala je da dolazi i veštačka inteligencija, na koju po njenim rečima treba gledati kao na asistenciju, jer zahvaljujući pre svega proizvodnji ogromne količine podataka iz nauke i medicine sada olakšava rad lekarima.

Begović je mlađe naučnike, kliničare i lekare pozvala da se oprobaju u Evropskom okvirnom programu za ERC grantove da bi „videli gde su“, među najboljima u Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari