Ministarka Begović: Srbija posvećena unapređenju položaja i uloge žena u nauci 1Njujork, 9.02.2024. - Ministarka nauke, tehnoloskog razvoja i inovacija Jelena Begovic odrzala je uvodno obracanje na panelu "Zene u nauci u usponu: liderstvo u biznisu i ekonomiji: u okviru 78. Generalne skupstine Ujedinjenih nacija u Njujorku povodom 9. Medjunarodnog dana zena i devojcica u nauci. (BETAPHOTO/Ministarstvo nauke, tehnoloskog razvoja i inovacija/NITRA/Zoran Petrovic)

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović poručila je, u uvodnom obraćanju u okviru 78. Generalne skupštine UN u Njujorku, da se žene lideri ističu u stvaranju i jačanju međunarodnih partnerstava, koja se protežu izvan geopolitičkih granica, kako bi podstakle veze koje doprinose globalnom napretku, objavljeno je danas na sajtu Vlade Srbije.

Begović je, na panelu „Žene u nauci u usponu: Liderstvo u biznisu i ekonomiji“ povodom Međunarodnog dana žena i devojčica u nauci, ukazala na vodeću ulogu žena u nauci, čime one pružaju inspiraciju i motivaciju budućim generacijama.

Ona je govorila i o ličnom razvojnom putu, tokom kojeg je posle 24-godišnje karijere u nauci prešla u oblast politike i međunarodnih odnosa, dodavši da su postojali izazovi sa kojima se u svojoj karijeri suočavala kao žena.

Ministarka je istakla da je na panelu poseban osvrt bio na prirodnim i inženjerskim naukama, navodeći da se vodila veoma živa diskusija o tome kako motivisati devojke da se okrenu prirodnim naukama i inženjerstvu kao njihovim karijerama.

„Slušajući žene iz celog sveta koje su prisustvovale ovoj konferenciji nismo ni svesni koliko smo ponekad u prednosti u odnosu na ostale jer imamo visok procenat žena, čak 47 odsto, koje se odlučuju da upišu ove oblasti“, rekla je ona.

Dodala je da devojčice u Srbiji imaju slobodu izbora da studiraju ono što žele ali i snagu da prepoznaju da je budućnost u nauci.

Profesor međunarodnih odnosa u SAD i osnivač Programa stipendista UN princ Adnan El Hašemajt je rekao da veoma ceni činjenicu da Srbija prati nauku i tehnologiju, ali i jednakost u obrazovanju i unapređenje žena i devojaka u nauci.

El Hašemajt je naveo da je najvažniji izazov koji su uočili širom sveta primena ovih ideja i programa, dodavši da se mnogi programi, o kojima raspravljaju u UN u kontekstu razvoja devojaka u obrazovanju i nauci, zapravo ni ne sprovode na način na koji bi doprineo razvoju devojaka u ovoj oblasti i pružio im mogućnosti da sebe sagledaju kao buduće liderke.

„Najvažnija stvar koju posmatram kao izazov jeste činjenica da je ženama potrebna stvarna sloboda da deluju i obavljaju poslove u oblastima koje vole, a ne u oblastima koje mi želimo da im dodelimo“, istakao je on.

Međunarodni dan žena i devojčica u nauci obeležava se 11. februara, a ustanovljen je 22. decembra 2015. godine na Generalnoj skupštini UN, sa ciljem podsticanja žena i devojčica na bavljenje naukom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari