Begović: Za Vojvođanski front i LSV obrazovanje najvažnija oblast 1Foto: LSV (Arhiva)

Vojvođanski front i Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zalažu se za osnivanje Instituta digitalne transformacije u Zrenjaninu, piše u današnjem saopštenju.

„Smatramo to prvim konkretnim koracima ka ostvarenju našeg dugogodišnjeg cilja – osnivanja Banatskog univerziteta“, rekla je odbornica LSV u Skupštini Grada Zrenjanina Bojana Begović.

Begović je navela da je za Vojvođanski front i LSV obrazovanje najvažnija oblast.

„Osim lokalpatriotizma na ovaj predlog nas navodi i snažan osećaj da je decentralizacija neophodna i u ovoj oblasti“, rekla je Begović.

Ona je navela da Beograd ima 55 akreditovanih naučnih instituta, Vojvodina samo šest, i to svih šest u Novom Sadu.

„Želimo da visoko obrazovanje učinimo dostupnijim i da snizimo troškove studiranja mladim Zrenjanincima“, istakla je Begović.

Ona je navela da, prema Zakonu o nauci, osnivač instituta može da bude lokalna samouprava i zato predlažu da grad Zrenjanin osnuje Institut za digitalnu transformaciju.

„Ovaj institut bi povoljno uticao na ekonomski razvoj našeg grada“, dodala je Begović.

Prema njenim rečima, osnivanje Instituta i Banatskog univerziteta bi direktno uticalo na rešavanje najvećeg problema Zrenjanina, a to je odlazak mladih.

„Na ovaj način, mladima bi se ponudio razlog da ostanu u Zrenjaninu, ali bi se privukli i studenti iz drugih sredina“, istakla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari