Bela kuća: Zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost pozvao Beograd da povuče vojsku i spusti nivo borbene gotovosti 1Foto: EPA/Michael Reynolds

Džonatan Fajner, glavni zamenik savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost, pozvao je Beograd da povuče oružane snage koje su raspoređene u blizini administrativne linije i da spusti nivo borbene gotovosti.

Džonatan Fajner je razgovorio sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem, saopštila je u petak Bela kuća, prenosi RTS.

Fajner je izrazio zabrinutost zbog tenzija na severu Kosova i Metohije. i pozvao obe strane da preduzmu korake u cilju deeskalacije situacije.

U razgovoru sa Vučićem, pozvao je Beograd da povuče oružane snage koje su raspoređene u blizini administrativne linije prema Kosovu i Metohiji, i da spusti nivo borbene gotovosti.

Takođe, pozvao je Beograd da apeluje na građane koji protestuju na severu Kosova i Metohije da demonstracije ostanu mirne.

U razgovoru sa Kurtijem, pozvao je Prištinu da omogući novoizabranim predsednicima opština da obavljaju svoje dužnosti sa alternativnih lokacija i da povuče policijske snage iz opštinskih zgrada.

Pozdravio je spremnost Kurtija da, kako je saopšteno, radi na stvaranju uslova za nove izbore.

Fajner je ponovio da SAD očekuju od obe strane da se ponovo angažuju u dijalogu uz podršku EU i da u potpunosti sprovedu sporazum o normalizaciji koji je postignut u Briselu i u Ohridu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari