Beograd: Vlast u Prištini opstruiše traženje nestalih tokom oružanih sukoba na Kosovu 1Foto: Shutterstock/okanozdemir

Predstavnici institucija Vlade Srbije i Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na Kosovu i Metohiji objavili su danas u Beogradu da vlasti u Prištini opstruišu proces traženja nestalih i ekshumacije i identifikacije stradalih u oružanim sukobima.

Na konferenciji za novinare povodom obeležavanje 24-godine rada tog Udruženja naglašeno je da su to humanitarna i civilizacijska pitanja, te da ih, kako je ukazano, vlasti Kosova ne žele da rešavaju i da ih politizuju.

Kako je rečeno, još uvek se na području Kosova 1.615 osoba srpske i albanske nacionalnosti vode kao nestali, a zvanični Beograd je spreman, kao i do sada, da uradi sve što je potrebno da ta pitanja budu i rešena.

Predsednica Udruženja ;Verica Tomanović rekla je da su Srbima na Kosovu ugrožena ljudska prava i pravo na život.

Naglasila je da se ne poštuju ni Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244, ali ni ostale konvevencije i deklaracije i to, kako je navela, u prisustvu medjunarodnih predstvanika.

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije Željko Brkić je kazao da se još 18 policajaca vode kao nestali, a da su tela desetorice predata porodicama.

On je rekao da MUP čini sve što može kako bi pomogao porodiicama stradalih, ali i u radu na otkrivanju počinilaca zločina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari