Bertolini: Novi Pazar strateški važan i mora da se razvija 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ)

Šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji Nikola Bertolini započeo je danas dvodnevnu posetu Novom Pazaru, gde će obići projekte koje podržava EU.

Bertolini je posetu ovom gradu započeo razgovorom sa novopazarskim gradonačelnikom Nihatom Biševcem.

Novi Pazar je, kako je rekao, „važan kao grad mladosti, sa izuzetnim potencijalima koji gleda ka budućnosti, gleda u Evropu“ i da je sa gradonačelnikom razgovarao o razvojnim projektima.

– Jasno je da za vaš kraj postoji sve veće interesovanje za ulaganje drugih, prvenstveno sa stanovišta podrške države. Ovaj kraj je strateški važan i mora da se razvija, a nama je cilj da na tom putu damo podršku – naglasio je evropski diplomata.

Najavio je mogućnost otvaranja Evropske kuće u ovom gradu.

– Mi, trenutno, ovde pomažemo i ulažemo koliko možemo i vidimo da je došlo do povećanja ulaganja od strane države i Vlade, što je pozitivno.  Evropska unija je u nekoliko gradova u Srbiji već uspostavila centre za informisanje, pa zašto i ovde ne bismo imali Evropsku kuću, jer je Novi Pazar mlad i dinamičan grad – ocenio je Barttoneli.

Obišao je radove na izgradnji druge faze Smart cyti centra, koju Evropska unija finansira, preko programa EU PRO Plus, sa vše od 320 hiljada evra.

Novopazarski gradonačelnik Biševac je ocenio da je tim projektom data velika podrška razvoju IT sektora „gde postoje veliki potencijali za zapošljavanje mladih“.

– Od osnivanja regionalnog IT centra do sada, posao u struci je našlo više od 350 mladih. Očekuje nas okončanje radova na zgradi, sa više od 1.300 kvadrata, gde će raditi 14 startup firmi. U toku su pregovori za izgradnju tehnološkog parka, gde će biti obezbeđen posao za više od hiljadu mladih visokoobrazovanih IT stručnjaka. Oni su potencijal ne samo novopazarskog kraja, već i stožer razvoja svih sfera života, od obrazovanja i zdravstva do privrede i tradicionalno važnog malog i srednjeg preduzetništva. Izgradnjom infrastrukture stvaraju se uslovi za dolazak novih investitora i formiranje industrijske zone. Partnerstvo sa EU dalo je rezultate kroz realizaciju brojnih projekata – istakao je Biševac.

Bertoneli je danas prisustvovao obeležavanju početka projekta „Putokaz ka EU kroz Zapadnu Srbiju i Šumadiju“, koji realizuje Evropski pokret u Srbiji.

Obišao je i Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama.

Bertolini će sutra posetiti novopazarska preduzeća koja se bave proizvodnjom nameštaja i tekstila i otvoriće festival Kreativna Evropa „ Pomeramo granice“ i izložbu ženskog stripa, koja se realizuje u okviru projekta „Moć žena u stripu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari