Bez dogovora o dinaru na Kosovu u Briselu, novi sastanak za deset dana 1Printskrin Kosovo online

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da u današnjoj rundi razgovora u Briselu nisu približeni stavovi o korišćenju dinara na Kosovu, zbog čega očekuje da specijalni izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak za desetak dana uputi poziv za novi susret delegacija Beograda i Prištine.

Petković je rekao novinarima u Briselu da su dve strane i dalje udaljene kada je reč o pitanju dinara, ali da je Beograd spreman da ide ka kompromisu, te će učiniti sve što je potrebno da se pronađe rešenje, sačuva mir, ali ne ugroze srpski interesi na Kosovu.

Ovo je bio četvrti susret na istu temu posle jednostrane odluke Prištine da ukine dinar i platni promet, čime je srpska zajednica onemogućena da prima plate, penzije, socijalna davanja i druge prinadležnosti iz centralne Srbije.

Još jednom smo se založili za formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), što je obaveza Prištine više od 4.000 dana. Sve što nam se događa i svi ovi problemi ne bi ni postojali da smo imali formiranu ZSO, ocenio je Petković.

Prema njegovim rečima, delegacija Beograda ponovila je stav i predlog „koji je izabalnsiran“ i podrazumeva kompromis, dok sa druge strane nema volje Prištine.

Zato je predloženo održavanje još jednog sastanka. Beograd je posvećena strana i traži rešenja u okvoru dijaloga, a jednostrani potezi Aljbina Kurtija nisu osnov za normalizaciju i ovi razgovori u Briselu ne mogu biti platforma za prihvatanje jednostarnih i nasilnih odluka Prištine prema srpskoj zajednici, naglasio je Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari