Bez novih zahteva za ulazak Srbije u EU 1Foto: EPA

U svim evropskim institucijama se oseća atmosfera spremnosti za napredak procesa proširenja na Zapadni Balkan.

Ovo je izjavio je danas u Beogradu predsednik delegacije Evropskog parlamenta Eduard Kukan, na sastanku Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropska unija – Srbija.

Iskoristite tu priliku, ali za napredak su potrebni dokazi sa vaše strane, rekao je Kukan na sastanku u Skupštini Srbije.

Kukan je izjavio da je Bugarska, kao sledeći predsedavajući EU, pripremljena za napredak procesa proširenja, kao i naredni predsedavajući – Austrija, koja ima mnogo istorijskog iskustva za državama Zapadnog Balkana.

Uz konstataciju da često ima utisak da u Srbiji postoji „tendencija samosažaljenja“, Kukan je poručio: „Nemojte misliti da je Srbija meta nekih loših namera iz Evropske komisije“.

Pregovori su težak i zahtevan proces. Neće biti novih zahteva Srbiji, ispunjenje 100 odsto postojećih uslova je dovoljno, izjavio je Kukan.

Član Evropskog parlamenta Gunar Hokmark je rekao da niko od Beograda ne traži nešto što je loše za Srbiju.

Ne govorite o zahtevima iz pregovora – vladavini prava, nezavisnom sudstvu, borbi protiv korupcije, kao da se radi o žrtvovanju. I ako niste u EU, dobro je imati nezavisno sudstvo i boriti se protiv korupcije. Ne traži se ništa što se nije zahtevalo od članica EU, izjavio je Hokmark.

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović je rekla da niko u aktuelnoj Vladi Srbije nije izjavio da su reforme pokrenute zbog pritiska iz Brisela, već da su potrebne za stabilizovanje ekonomije, reformu sudskog sistema, borbu protiv korupcije.

Ne mislimo da smo žrtva, izjavila je Jadranka Joksimović, uz konstataciju da je ove godine proces priključenja Srbije imao uspone i padove, ali da je konačni cilj efikasnija i uređenija država i članstvo u EU.

Reforme su važne, ali proces pridruživanja podrazumeva i članstvo u EU, rekla je Jadranka Joksimović.

Ona je izjavila da se o 2025. godini govori kao o najboljem scenariju za eventualni prijem Srbije i Crne Gore u EU i dodala: „Ako se od kandidata traži poštovanje rokova, onda u tom partnerskom odnosu i kandidat može da traži i očekuje određene i izvesnije rokove“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.