Bez značajnih odluka za rasplitanje "kosovskog čvora" 1

Godišnje zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija uvek je prilika za susrete na visokom nivou, ali se ne očekuje da će ove sedmice u NJujorku biti donesene bilo kakve važne odluke za Srbiju, navode za Danas diplomate i stručnjaci za spoljnu politiku.

Prema rečima naših sagovornika, činjenica da srpsku delegaciju na ovom skupu predvodi premijerka Ana Brnabić, a ne predsednik države Aleksandar Vučić, „pokazuje da zvanični Beograd ne smatra da bi se nešto važnije moglo dogoditi u narednih nekoliko dana kada je reč o rešavanju kosovskog pitanja“.

„Kosovski zvaničnici se, s druge strane, nadaju da će susretima na marginama Generalne skupštine UN uspeti da pariraju Beogradu, kada je reč o vođenju diplomatske ofanzive, pred narednu fazu rešavanja kosovskog pitanja u Briselu, tako da su u NJujork otputovali i predsednik Hašim Tači i premijer Ramuš Haradinaj“, ukazuju diplomate. Kako naglašavaju sagovornici Danasa, ostaje pitanje koliko će takva taktika Prištine biti delotvorna, napominjući da će „najveći uspeh biti ako Tači uspe da na nekoliko minuta u NJujorku porazgovara sa predsednikom SAD Donaldom Trampom“.

„Dolaskom Trampa na predsedničku funkciju, situacija se umnogome izmenila – SAD jesu i dalje najznačajnija saveznica Prištine, ali stvari više nisu crno-bele, što pokazuje spremnost Vašingtona da pristane i na korekcije granica kao moguće rešenje za Kosovo“, napominju diplomate.

Politikolog Boban Stojanović ocenjuje za Danas da je godišnje zasedanje Generalne skupštine UN „svakako značajno zbog svega što se tamo dešava i mogućnosti za sastanke na svim nivoima“, ali „za Srbiju ne očekujem da se desi bilo šta ozbiljnije i važno“.

Kako je saopštila Vlada Srbije, premijerka ove sedmice u NJujorku predvodi delegaciju Srbije, u kojoj se nalazi i šef srpske diplomatije Ivica Dačić. Ana Brnabić će se učesnicima Generalne skupštine obratiti u četvrtak, a na generalnoj debati učestvovaće i neki od najuticajnijih svetskih političara i lidera, između ostalih i predsednik SAD, premijerka Velike Britanije Tereza Mej, predsednik Francuske Emanuel Makron, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, premijer Japana Šinzo Abe, premijer Španije Pedro Sančez i mnogi drugi. Donald Tramp je sinoć priredio i tradicionalni prijem, na kojem je bilo najavljeno i prisustvo predsednice Vlade Srbije. Glavna tema ovogodišnjeg zasedanja Generalne skupštine UN glasi: „globalno liderstvo i podeljena odgovornost za mirna, jednaka i održiva društva“.

Ručak kod Gutereša

Brnabić će biti i jedna od zvanica na ručku koji za šefove delegacija danas priređuje generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš i učestvovaće na sastanku na visokom nivou pod nazivom „Akcija za mir“, koji je posvećen mirovnim operacijama, u organizaciji generalnog sekretara UN. Takođe, ona je jedan od učesnika poslovnog foruma „Blumberg global“ u sredu. Tokom boravka u NJujorku, predsednica Vlade imaće niz bilateralnih sastanaka sa svetskim liderima, između ostalih i sa premijerom Holandije Markom Ruteom i predsednikom Švajcarske Alenom Berseom, najavljeno je iz Vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari