Biber: Situacija na Kosovu najgora u poslednjih 10 godina, šteti i Srbima 1Florijan Biber Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIĆ

Stručnjak za Balkan i profesor na univerzitetu u Gracu Florijan Biber ocenio je u emisiji „Iza vesti“ da je sadašnja situcija na Kosovu „najgora u poslednjih 10 godina“.

„Govorim i o stepenu govora mržnje Srba prema Albancima, koriste se baš grube reči svaki dan, i sve to pretvara atmosferu da je teško zamisliti prihvatanje ikakvog sporazuma koji može da sadrži priznanje interesa druge strane. To ide na kraju na štetu građana Kosova, pa i Srbima koji žive na severu“, istakao je Biber.

On podseća da smo imali dosta napetih situacija na relaciji Beograd Priština u prethodnom periodu, kao i da se nikada nisu desili oružani sukobi.

„Zbog toga mislim da su mogućnosti za oružani sukob prilično male, jer sa srpske strane znaju da je NATO na Kosovu, dok Priština ne želi da kreira sukob. Vidim eskalaciju, ali ne vidim mogućnost da uđemo u neki ozbiljniji sukob u odnosu na one koje smo imali do sada“, kaže Biber, prenosi N1.

Podseća da je aktuelna kriza započela potvrđivanjem postojanja francusko-nemačkog predloga o rešenju problema na Kosovu.

„Tada su dignute tenzije. Onda je očigledno da svaka strana, pogotovo Srbija, pokušava da digne tenzije da bi se sprečilo rešenje, ili da bi se dobila bolja pozicija u pregovorima“, navodi Biber uz upozorenje da ipak sadašnja situacija može da eskalira u otvoreni sukob i da bude van kontrole vlada u Beogradu i Prištini.

Smatra, ipak, da je kriza za sada „pod kontrolom“ i da je „namerno podignuta“.

Biber ocenjuje da je srpska strana odgovornija za sadašnju situaciju.

„Pozicija Vlade Srbije je da njoj ‘status kvo’ na Kosovu najviše odgovara. Svaki korak ka rešenju je neki gubitak za aktuelnu srpsku vlast. Čak bi i formiranje Zajednice srpskih opština bio gubitak zato što onda ne bi imala argument da je vlada u Prištini uvek kriva za sve… Kriza im odgovara da se sačuva ‘status kvo’ i da se situacija prema Rusiji uključi u tu kalkulaciju“, naveo je Biber.

Govoreći o optužbama koje su najviši srpski funkcioneri uputili ka ambasadoru Nemačke na Kosovu Jorn Rodeu, kaže da je nemačka važan srpski partner, i da su ekonomski odnosi Srbije i Nemačke na visokom nivou.

„Ja imam transfer blama kada to čujem ili čitam, zato što se tako ne ponašaju premijeri vlada, i postoji neki nedovoljan diplomatski osećaj u srpskoj vladi. To pokazuje da oni računaju da se mogu tako ponašati prema ambasodoru Nemačke, što je velika greška. Nemačka je bitan investitor u prethodnih 10 godina. On je bila jedan od ključnih aktera u regionu“, istakao je gost N1.

Sumnja da bi srpski zvaničnici na identičan način napadali nemačke ministre ili druge visoke državne zvaničnike ove zemlje.

Konstatuje da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima potpuni stepen kontrole nad Srbima na Kosovu, dok prethodni srpski predsednik Boris Tadić, nikada je nije imao.

„Vučić može da ‘preživi’ neki ‘prelom’, dok to Tadić nije mogao. Tada je izgledalo da je Vučić prihvatljiva proevropska alternativa, ali videli smo rezultate. Vučić je bio daleko od toga“, kazao je Biber.

Sagovornik N1 ističe da je glavni interes SAD da prekine odnose Srbija-Rusija.

„Nije u američkom interesu da Rusija ima saveznika u Evropi“, zaključio je Biber.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari