Biber: Stav Srbije o neuvođenju sankcija Rusiji u EU tumače drugačije od Ane Brnabić 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajkovic

Stručnjak za Balkan Florijan Biber izjavio je danas da se stav Srbije o neuvođenju sankcija Rusiji u EU drugačije tumači nego što to čini premijerka Ana Brnabić.

„Uvođenje sankcija Rusiji nije pitanje samo usklađivanja (sa politikom EU), već je pitanje vrednosti. Premijerka je kao izgovor (za neuvođenje sankcija Rusiji) navela da je Srbija bila pod sankcijama, ali u EU se to tumači drugačije, da je to zbog dobrih odnosa sa Rusijom, a ne zbog iskustva sa sankcijama“, rekao je Biber televiziji N1.

Biber, profesor Univerziteta u Gracu, izrazio je uverenje da postoji neka poruka zvaničnika Evropske unije da bi bilo bitno da se Srbija pridruži sankcijama Rusiji, ocenivši da je očigledno da Srbija odlaže odluku o tome do aprilskih izbora.

„Srpska vlada pokušava da ne zauzme jasan stav. Srbija će nastaviti sa tom politikom i posle izbora, ako pritisak Evropske unije ne bude povećan. Srbija je jedina je zemlja u Evropi (koja nije uvela sankcije Rusiji), to je teško razumljivo Evropskoj uniji. Ako se rat pogorša, biće teže razumljivo zašto se Srbija ne pridružuje sankcijama“, kazao je.

Premijerka Brnabić je ranije danas izjavila da se Srbija pridružila svim deklaracijama EU o osudi kršenja teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali da se nije pridružila onim dokumentima koji se tiču uvođenja sankcija Rusiji jer „ne veruje da takva politika može doprineti rešavanju sukoba“.

„Imamo poseban stav prema uvođenju sankcija, jer smo sami pretrpeli ozbiljne sankcije i ne verujemo da će takva politika doprineti rešavanju sukoba, već će kazniti obične ljude“, kazala je rekla je Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari