BiH obnavlja postupak protiv Srbije za genocid 1Foto: EPA/ STEPHANIE LECOCQ

U Sarajevu doneta odluka da će BiH podneti zahtev za reviziju presude pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu protiv Srbije za genocid, saopštio je član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.

Kako prenosi N1, Izetbegović je to rekao medijima nakon savetovanja u Većnici na koje je bilo pozvano oko 100 pravnih eksperata, lidera političkih partija, zvaničnika u BiH, akademika, advokata, predstavnika nevladinih organizacija.

Bošnjački član predsedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da su dobili podršku koncenzusom od 50 prisutnih i dodao da profesor Sakib Softić ima njegovu punu podršku da obnovi tužbu.

„Biće krize. Ali ne teške, jer one se nalaze kada se narodu pokušava da se oduzme neko pravo. Ovom revizijom se ne oduzima nikakvo pravo“, rekao je Izetbegović.

Pre 10 godina Međunarodni sud pravde u Hagu po tužbi BiH protiv Srbije je odlučio da Srbija nije odgovorna za genocid u Srebrenici, ali je odgovorna za to što nije sprečila genocid i kaznila osobe optužene da su genocid počinile.

Skupu su prisustvovali politički i verski zvaničnici, kao i predstavnici akademske zajednice u BiH.

Osim Izetbegovića, u sarajevskoj Većnici bili su i poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, predsednik SBB-a Fahrudin Radončić, predsednik SDP BiH Nermin Nikšić, potpredsednik Republike Srpske Ramiz Salkić, predsedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Šefik Džaferović, kao i predsednik Demokratske fronte Željko Komšić.

Srpski političari u BiH su protiv pokretanja revizije presude i tvrde da taj postupak nema podršku institucija BiH, jer takva odluka nije doneta u Predsedništvu BiH, prenosi N1.

Predstavnici RS su optužili Izetbegovića da deluje mimo, a tvrde i da Sakib Softić nema legitimitet da zastupa BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Kuburović: Borićemo se svim pravnim sredstvima

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je danas da će se Srbija protiv revizije
tužbe Bosne i Hercegovine boriti svim pravnim sredstvima, poštujući svoj ustav i međunarodno pravo, dodavši da nećemo trpeti poniženja.

Ona je za RTS istakla da Srbija nikada nije bežala od odgovornosti, posebno kada su u pitanju najteža dela, kao što su ratni zločini.

U bezbroj primera do sada, naša država je pokazala da je ime i prezime žrtve ono što je bitno, a ne koja se nacionalnost ili etnička pripadnost iza tog imena krije, navela je Kuburović.

Prema njenim rečima, Srbija je uvek bila primer u regionu, država u kojoj su procesuirani svi koji su počinili neljudska dela i zločine u ratnom vihoru tokom devedesetih.

Nažalost, tako nešto nismo mogli da vidimo u poslednjih 20 godina i od nasih suseda iz regiona, kazala je ministarka. Ona je dovela u pitanje i način na koji je najavljena revizija tužbe.

Imajući u vidu način na koji je predočeno da će se pokrenuti revizioni postupak, postavlja se pitanje da li se on pokreće institucionalno i da li odluku o tome donose nadležne institucije. Naročito je sporno pozivanje na još neutvrđene činjenice iz postupka koji nije ni prvostepeno okončan,
istakla je Kuburović.

Dodik: Ne postoje dokazi

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da je društvo za prošlost i sukobe, kako bi se ukratko mogao nazvati današnji skup u sarajevskoj Vijećnici pod pokroviteljstvom Bakira Izetbegovića, potvrda da Srbi u BiH među političkim Bošnjacima teško mogu naći sagovornika za mir, budućnost ili evropske integracije.

„Osim što je najavljena revizija tužbe lažna, jer je ne podnosi BiH već samo jedan narod ili dielovi jednog naroda, ona je i sa moralnog i svakog drugog stanovišta neprihvatljiva. Ni pre deset godina nisu postojali dokazi protiv Republike Srbije, oni ne postoje ni danas, iz prostog razloga što Srbija nije ni uradila ono što joj muslimani u BiH pokušavaju staviti na teret“, istakao je Dodik komentarišući odluku većine učesnika današnjeg savetovanja u Sarajevu, kome su prisustvovali predstavnici bošnjačke političke, vjerske i nevladine zajednice, da daju podršku Izetbegovićevoj inicijativi za podnošenje zahteva za reviziju presude protiv Srbije.

Predsednik Srpske je naglasio da se od srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH očekuje da se pred sudom u Hagu ospori legitimitet revizije pomenute presude, a pred pravosuđem u BiH krivični postupak protiv Bakira Izetbegovića.

On je podsetio da je referendum u Republici Srpskoj, kao vrhovno demokratsko dostignuće kvalifikovan kao prekršaj Dejtonskog mirovnog sporazuma i destabilizacija BiH i zapitao kako se onda zove ova samovolja i divljanje u spoljnoj politici BiH, koja se provodi kršeći više zakona zemlje za koju se bore još samo stranci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari