Bilčik: Asimetričan brak EU i Srbije 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIĆ

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je u danas objavljenom intervjuu za Juropijen vestern Balkan (European Western Balkans – EWB) da su trenutni pregovori između EU i Srbiji „rasprava o tome koliko brzo Srbija može da se prilagodi onome što je već u evropskoj kući“.

„Otvaranje poglavlja, i ponovo ću iskoristiti paralelu veze momka i devojke i braka, je kao zakazivanje novog sastanka na kojem će se raspravljati o tome kako će izgledati novo domaćnistvo i budući zajednički život“, rekao je Bilčik u intervjuu urađenom 8. jula, uoči nastavka međustranačkog dijaloga.

On je istakao da otvaranje klastera zavisi od njihovog ispunjavanja, kao i da poglavlja nisu jednostavna i zavise od napretka kada je reč o vladavini prava, kvalitetu javnih institucija i kvalitetu demokratije.

„Ovo je posebno važno kada brojne države članice žele da vide ispunjavanje obaveza i reči koje su političari iz Srbije više puta ponovili. Zadovoljan sam što postoji ovo političko obavezivanje i, na osnovu zaključaka država članica, postoji prava prilika tokom slovenačkog predsedavanja kada je reč o otvaranju klastera. Ali političke vlasti u Srbiji moraju da odrade posao“, rekao je Bilčik.

On je rekao da se uvek „malo začudi“ kada čuje glasove koji krive EU, da je EU morala da uradi više posebno tokom pandemije, ali da pravi posao kada je reč o proširenju na državi kandidatu.

„Kao što sam rekao, to je brak, ali taj brak je asimetričan, zato što nije u pitanju pristupanje Evropske unije Srbiji, već obrnuto. Dakle, jasno očekujemo da Srbija pridržava pravila koja pratimo u EU“, rekao je Bičik.

Na pitanje zašto bi političke elite u Srbiji i građani želeli da se posvete teškim izborima ako neće biti nagrađeni, ako se pogleda Severna Makedonija koja je napravila teške odluke i nije nagrađena, Bilčik je rekao da je „Srbija u drugačijoj poziciji“, jer se njena kandidatura za članstvo ne dovodi u pitanje.

„Kod Severne Makedonije je drugi problem, mislim vrlo nesrećan, i nadam se da ćemo ove jeseni konačno moći da probijemo blokadu kada je reč o otvaranju pregovora o pristupanju sa tom državom“, rekao je Bilčik.

Upitan o odnosima Srbije i Crne Gore posle usvajanja Rezolucije o Srebrenici u crnogorskoj skupštini, Bilčik je rekao da tenzije u regionu ne pomažu evropskoj perspektivi i da je važno da se prošlost ostavi iza i pomiriti se na način da se svako u regionu oseća tako da može da nastavi dalje dostojanstveno i sa poštovanjem, ali da za njega rezolucija nije nešto što može da uzrokuje fundamentalne nove tenzije.

„Pročitao sam celu rezoluciju koju je usvojio crnogorski parlament. Vrlo cenim što se jasno navodi da su zločini počinjeni u prošlosti zločini koje su počinili konkretni pojedinci. Takođe je dobra stvar da rezolucija eksplicitno kaže da ne postoji ‘genocidna nacija'“, rekao je Bilčik.

Upitan o učešću Srpske napredne stranke u obeležavanju stogodišnjice Komunističke partije Kine, on je naglasio da je usklađenost Srbije sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU niska i da je „slavlje vrednosti koje su povezane sa vrlo totalitarnom prošlošću veoma problematično“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari