Šta Bilčik misli o međunarodnoj istrazi u vezi srpskih izbora? 1Foto: Fonet/ Nenad Đorđević

Poslanik Evropskog parlamenta i izvestilac tog predstavničkog tela Evropske unije za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je danas da ne predviđa i da bi bilo neobično predviđati bilo kakvu međunarodnu istragu u kontekstu izbora u Srbiji.

U intervjuu Glasu Amerike, Bilčik je rekao da je na institucijama Srbije da otklone eventualne nepravilnosti koje su se dogodile tokom vanrednih parlamentarnih i lokalnih izbora 17. decembra.

“Srbija je predstavnička demokratija koja je organizovala svoje izbore na kojima je učestvovala vladajuća većina i opozicija. Važno je saslušati posmatrače angažovane u dugoročnoj posmatračkoj misiji OEBS i ozbiljno shvatiti njihove zaključke i siguran sam da međunarodne institucije mogu da rade zajednički sa domaćim u Srbiji”, kazao je Bilčik.

On je istakao da ohrabruje vlasti u Srbiji da u potpunosti sarađuju sa međunarodnim institucijama, ukoliko se pojave bilo kakva pitanja koja bi zahtevala njihovo angažovanje, dodavši da ukoliko bude ispravki, to je na institucijama Srbije.

„Postoje pitanja na koja smo ukazivali u mom izveštaju Evropskom parlamentu godinama unazad. Reč je o preporukama u vezi sa integritetom izborne kampanje i o pravilima koja se odnose na predizborni period, što je potrebno ozbiljno shvatiti, tako da prilikom sledećih izbora više ne bude tih suštinskih pitanja”, precizirao je Bilčik.

Govoreći o tome da su njegove izjave u delu javnosti Srbije protumačene da je tvrdio da je glasanje proteklo bez većih nepravilnosti, Bilčik je kazao da je to posledica „izvlačenja određenih reči iz konteksta“.

Bilčik je naveo da je za dobrobit svih strana važno propratiti sve nedostatke i nepravilnosti tokom izbora, dodavši da je izuzetno važno i da Skupština Srbije krene sa radom i da vlada preuzme dužnost.

„Vremena su veoma teška širom Evrope, ali su to istovremeno i vremena važnih prilika, posebno kada se radi o proširenju Evropske unije. Očekujemo da se formiranje institucija odvija u skladu sa izbornim rezultatima, a mislim da je važno da izborne rezultate u potpunosti prihvate sve strane“, istakao je Bilčik.

Komentarišući tvrdnje vlasti u Srbiji o mešanju jedne neimenovane zapadne zemlje u izbore u Srbiji, Bilčik je kazao da se niko iz Evropske unije nije mešao, a ukoliko postoje takvi izveštaji – potrebno je da budu veoma ozbiljno razmotreni.

„Koliko ja i drugi zvaničnici koji su posmatrali proces znamo, nije bilo mešanja Evropske unije, ali postavljaju se brojna pitanja o mogućem mešanju Rusije, posebno pošto su izbori održani. To je jedna od tema razgovora u Evropskom parlamentu i Briselu, širom institucija Evropske unije, i to izaziva zabrinutost, jer smatram da je u interesu građana Srbije da se očuva integritet izbornog procesa i da nema spoljneg mešanja bilo kakve vrste“, rekao je Bilčik.

Na pitanje vidite li kao realan scenario da bi Srbija mogla da odustane od procesa pristupanja Evropskoj uniji i da se okrene Rusiji i Evroaziji, Bilčik je kazao da se nada da će Srbija nastaviti da bude posvećena procesu pristupanja EU i da ne vidi drugu smisleniju i kredibilniju budućnost za Srbiju osim pristupanja Uniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari