Bilčik: Izveštaj Evropskog parlamenta poruka Srbiji da pregovori treba da napreduju 1Foto: (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ

Pregovori o pristupanju srbije EU se nastavljaju, ali ne napreduju – izjavio je izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju, Vladimir Bilčik, posle današnjeg usvajanja Izveštaja EP o primeni zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU (ZSBP).

„Takvo je stanje godinama i poslata je (danas) veoma jasna poruka Srbiji da pregovori treba da napreduju“, reao je Bilčik u današnjoj izjavi za beogradski portal Insajder.

On je naveo da „Srbija treba da uradi tri stvari. Prvo: da nastavi strukturalne reforme, posebno u oblasti energetike. Drugo: da se nastavi dijalog Beograda i Prištine. Treće, ali najvažnije i možda odlučujuće: da više sarađuje s nama (EU) i suoči se s ruskom agresijom u Ukrajini. To takođe uključuje elemente naše spoljne politike, naše dekalracije, ali i sankcije i restriktivne mere protiv Rusije“.

Komentarišući izjavu ministarke za evopske integracije Tanje Miščević o tome da Izveštaj EP nije obavezujuć, Bilčik je naveo da je to pitanje sekundarno.

„Mislim da je bilo kakva diskusija o tome da li je obavezujuće ili nije, kada dolazi od strane političara, sekudarna u ovom trenutku, uz svo poštovanje zvaničnika i dragih partnera u Srbiji. Ovo je generalno pozicija Evropskog parlamenta, ali takođe odslikava i stav Evropske Unije. Srbija je jedina zemlja kandidat koja nije usaglašena sa pozicijom EU prema Rusiji, dok Rusija brutalno napada Ukrajinu. Naravno, hoćemo da imamo Srbiju na tom putu, a to se može postići zajedničkim poverenjem. Pomeranje u tom pravcu će biti kad političke odluke ubrzaju proces pristupanja“, dodao je Bilčik.

Po njegovim rečima, „naravno da su vrata EU otvorena“ i „proces pristupanja se nastavlja“. Međutim, dodao je, „na Srbiji je da odluči koliko će taj ‘voz’ brzo ići“, a „u ovom trenutku se ‘voz’ ne pomera uopšte, zato što čekamo napredovanje u pomenutim oblastima“.

Bilčik je najavio da će svoj izveštaj o Srbiji predstaviti u Evropskom parlamentu pre doslaka u Beograd.

„Naravno, naše poruke su veoma jasne, ostale su iste i nastaviće da budu iste. Možete da očekujete veoma slične poruke i u mom izveštaju. I naravno, na našim partnerima je da odluče. Odluke ostaju u rukama srpskih političara. Oni prave strateški izbor da se pridurže EU i taj izbor uključuje posledice i poteze koje očekujemo od naših srpskih partnera. To je veoma jednostavan proces. Ako Srbija napravi napredak o ovim pitanjima i u ovim oblastima, to će biti napredak ka prisupanju. Inače, mi ćemo verovatno biti zaglavljeni u poziciji u kojoj smo sada“, rekao je Bilčik.

Evropski parlament usvojio je danas Izveštaj o primeni zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU (ZSBP) u kojem se, u delu o Srbiji, navodi da ona mora da se uskladi sa spoljnom politikom Unije.

Evropski parlament je u novembru većinom glasova usvojio Rezoluciji o proširenju EU kojom se zaključuje da je proširenje najefikasnija spoljna politika EU i da je taj proces investicija u prosperitet kontinenta, a od Srbije se i tada tražilo da se usaglasi sa spoljnom politikom Unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari