Bilčik: Ne treba stavljati u fokus rasprave određene slučajeve 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIĆ

Činjenica da je usvojen zahtev poslanika Evropske narodne partije (EPP), čiji je pridruženi član SNS, da se o sedam članova Izveštaja o Srbiji na današnjoj plenarnoj sednici Evropskog parlamenta glasa „po delovima“ (split vote), odnosno da se o članovima koji sadrže više stavova o svakom glasa posebno, među kojima je i član 24, u kojem se vlast poziva da reši afere Krušik, Jovanjica, Telekom Srbija i Savamala, ne predstavlja korak ka njegovom isključivanju iz izveštaja Evropskog parlamenta o Srbiji.

Kako za Danas kaže Vladimir Bilčik, izvestilac EP za Srbiju, upravo suprotno je slučaj.

– Srbija mora da krene dalje u rešavanju svih slučajeva kriminala i korupcije. Stoga se moramo usredsrediti na sistematske promene u oblasti pravde i vladavine prava. To je nešto za šta bismo mi kao političari trebalo da se zalažemo umesto da preusmerimo fokus javne rasprave o određenim slučajevima o kojima mi kao poslanici Evropskog parlamenta ne možemo da sudimo niti da ih rešimo. Suštinsko sprovođenje pravde u bilo kom navedenom krivičnom predmetu može se izvršiti samo uz kredibilni pravni sistem i vladavinu zakona u celoj Srbiji – zaključuje Bilčik u izjavi za naš list.

Kako je juče izvestio portal European Western Balkans, osim za član o aferama, EPP je predložila glasanje po delovima za nekoliko drugih kontroverznih članova, uključujući i onaj u kojem se iznosi ocena da je nesastajanje Narodne skupštine 44 dana po uvođenju vanrednog stanja 2020. potkopalo njen položaj kao ustavno najvažnije institucije u Srbiji, kao i član u kojem se iznosi zabrinutost zbog kupovine televizija Prva i B92 2018. godine od strane kupca bliskog vladajućoj stranci, koja se opisuje kao korak ka monopolizaciji medija u Srbiji.

Bilčik: Ne treba stavljati u fokus rasprave određene slučajeve 2

Prema rečima Aleksandra Ivkovića iz EWP, očigledno je došlo do lobiranja SNS da se uradi nešto povodom pominjanja afera u Izveštaju Evropskog parlamenta.

– To samo po sebi nije neobično, stranke koje su deo evropskih saveza to često rade kada su u pitanju njihovi interesi. SNS jeste samo pridruženi član EPP-a, ali ovde se ipak radi o Izveštaju o Srbiji, za koji je ona posebno zainteresovana strana. Miroslav Aleksić iz Narodne stranke izneo je pretpostavku da je optužnica „Jovanjica 2“ brzo potvrđena, između ostalog, kako bi to poslužilo kao dovoljan izgovor da EPP glasa za uklanjanje pominjanja afera iz Izveštaja o Srbiji. Do sada nema informacija koje potvrđuju tu tezu, ali pretpostavka zvuči vrlo moguće. Naravno, moj utisak je da to ni približno nije dovoljan argument da se isključe afere Krušik, Jovanjica i Telekom (o kojima će se glasati u celini), jer i dalje ne postoji uverljiva spremnost SNS-a da zaista efikasno i sveobuhvatno istraži sve ove afere, na šta Izveštaj u trenutnoj formi poziva – ističe Ivković za Danas.

Kako dodaje, rezultati današnjeg (četvrtak) glasanja su vrlo neizvesni.

– Ne izgleda mi kao da postoji spremnost grupa socijaldemokrata, liberala i zelenih da odustanu od afera, a one ukupno imaju 315 poslanika, dok EPP ima 175. Tu su grupe ECR i ID, koje zajedno imaju 138 poslanika i koje naginju ka SNS-u, ali me ne bi čudilo da ne budu svi disciplinovani u glasanju. Preostalih 78 poslanika su Levica i nezavisni, među kojima je sada i Fides. Ako zaista dođe do preglasavanja, rezultat može da bude vrlo tesan. Ovo se odnosi na konkretno ovaj deo izveštaja, sam dokument u celini će verovatno biti podržan značajnom većinom, kako je uobičajeno. Postoji još jedan faktor, a to je da mislim da je i EPP svestan da bi ovim potezom izazvao veliko razočarenja uglavnom proevropskih građana u Srbiji, od kojih velika većina očekuje razrešenje pomenutih afera. SNS i EPP su napravili grešku što nisu pokušali da odbiju amandman već u Odboru za spoljne poslove (gde je EPP glasao za), kada je pažnja javnosti bila mnogo manja. Tako da ovo za EPP nije idealna situacija kakav god ishod da bude – zaključuje naš sagovornik.

Goran Miletić, direktor za Evropu organizacije Civil Rights Defenders, podseća za Danas da je Evropska narodna partija – EPP – najveća grupacija u EP, da je to činjenica, iako postoji dogovor sa tri grupacije koji se gotovo uvek poštuje i ovakvi izveštaji se uvek usvajaju posle dogovora o amandmanima.

– Ne verujem da postoji neka velika moć SNS, već je verovatno u pitanju pritisak nekih članica EPP, smatra Miletić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari