Biljana Stojković i Nebojša Zelenović se pridružili ekološkom protestu u Novom Sadu 1Foto: FoNet/Zajedno (Arhiva)

Članovi stranke Zajedno među kojima su bili i kopredsednici dr Biljana Stojković i Nebojša Zelenović podržali su danas građane Novog Sada, lokalna udruženja i ekološke organizacije u odbrani Šodroša i sprečavanju ekocida i protivzakonite seče stabala koju su planirali lokalni izvođači zarad kineske firme CRBC i gradnje mosta i „Novog Sada na vodi“.

Pridružili smo se blokadi koju su organizovali Novosađani i lokalne ekološke organizacije i sprečili prolazak bagera i radnika sa motornim testerama čiji je plan bio da poseku stabla i ugroze prirodno bogatstvo i zelenu oazu nadomak Novog Sada, saopštila je stranka Zajedno.

Bez usvajanja Generalnog urbanističkog plana, čiji je nacrt već sporan, u Novom Sadu lokalni izvođači pokušali su da poseku stabla u Šodrošu, šumi u kojoj ima autohtonih i ugroženih vrsta, stabala starijih i od 50 godina i koja je javni prostor svih Novosađana, koji tu dolaze na izlete i odmor, navedeno je u saopštenju.

Aktiviste koji su dežurali tokom noći, obilazili su nepoznati ljudi u automobilima u nameri da ih isprovociraju i zastraše, a predstavnici stranke Zajedno su sa ekološkim aktivistima i građanima na blokadama i u kampovima kako bi sprečili lokalne SNS „moćnike“ da zarad kineskih investitora i podizanja Novog Sada na vodi, protivno zakonu počine ekocid i unište šumu i biljni i životinjski svet u njoj.

S obzirom na to da Generalni urbanistički plan nije usvojen, zajedno sa lokalnim ekološkim aktivistima i pokretima, podnećemo i krivične prijave, poručili su iz Zajedno i najavili da, osim borbe u institucijama, nastavljaju „borbu i na terenu, svuda gde se ugrožava priroda, gde se krše zakoni i ugrožavaju ljudska prava“.

„Prirodna bogatstva ne smeju da se uništavaju zarad nečijih materijalnih interesa, ona pripadaju svim građanima. Od Srbije ćemo napraviti zemlju koja čuva svoju prirpdu i državu u kojoj postoji vladavina prava“, poručila je u saopštenju stranka Zajedno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.