Biljana Stojković (Zajedno) saslušana u PU Novog Sada zbog učešća na protestu "Bunom protiv mafije" 1Foto: 021.rs

U poslednjih nedelju dana policijska uprava u Novom Sadu poziva na saslušanje aktiviste i opozicione političare koji su učestvovali u protestima protiv usvajanja Generalnog urbanističkog plana za Novi Sad.

Kako za Danas kaže Biljana Stojković, profesorka Univerziteta u Beogradu i članica stranke Zajedno, koja je jutros bila na saslušanju u Novom Sadu i protiv koje je zbog učešća u protestu podnešena krivična prijava, kaže za Danas da su na tim demonstracijama aktivisti bili izloženi fizičkom nasilju, što od strane privatnog obezbeđenja, unajmljenih huligana, što od zloupotrebljenih policajaca.

– Tokom četiri meseca, napominjem, ni jedan od tih naprednjačkih nasilnika nije pozvan kao osumnjičeni uprkos dokazima i prijavama koje su dostavili brojni građani i građanke. Štaviše, ti isti nasilnici su pozivani u svojstvu svedoka u procesima protiv građana – kaže Biljana Stojković.

Prema njenim rečima, ovo je sasvim direktan i neskriveni pokazatelj političke pristrasnosti u radu tužilaštva i drugih institucija.

– Mi iz stranke Zajedno osumnjičeni smo da smo uništili imovinu SNS na protestu „Buna protiv mafije“ kada su demonstranti performansom sa bojom izrazili nezadovoljstvo ispred prostorija SNS. Naprednjačka gradska vlast izazvala je nezadovljstvo tako što je sprečila predstavnika građana da prisustvuje sednici gde je usvajan GUP i da dostavi 13.000 potpisa Novosađana protiv tog plana u kom se uništava javni interes za račun privatnog kapitala iza kog stoje funkcioneri SNS – napominje sagovornica Danasa.

Biljana Stojković (Zajedno) saslušana u PU Novog Sada zbog učešća na protestu "Bunom protiv mafije" 2
foto: N1, Printskrin

Pored toga, dodaje, našim aktivistima nanete su teške povrede, a sada se zastraživanje nastavlja kroz nove oblike – represiju preko državnih institucija, policije i tužilaštva.

Sasvim su nam jasne njihove metode, ali ne postoji ni jedan aktivista koga će ova postupanja uplašiti i obeshrabriti. Mi svoju borbu nastavljamo zajedno za Novi Sad, Vojvodinu i Srbiju – zaključuje Biljana Stojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari