Biro Stejt departmenta o izjavi Vučića o Džozefu: Prljavim taktikama nije mesto u demokratskim društvima 1Foto: EPA/ MIKE THEILER

Spoljnopolitički analitičar Edvard Džozef napisao je na svom Tviter nalogu da ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 30. decembra, gostujući na TV Prva, optužio da je albanski agent i da dobija mnogo albanskog novca, ističući da je tom prilikom izrečena laž.

Biro za evropske i evroazijske poslove Stejt departmenta objavio je da „prljavim taktikama protiv građana“, kakva je ova, nije mesto u demokratskim društvima.

Prljavim taktikama, kao onim koje se koriste protiv Edvarda Jozefa, nije mesto u demokratskim društvima, stoji u objavi Biroa. „Nezavisni glasovi i organizacije civilnog društva promovišu odgovornost i transparentnost. Cenimo one koji grade mirno društvo na Zapadnom Balkanu“, dodaje se na Tviteru uz fotografiju specijalnog izaslanika Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara i Jozefa, prenosi N1.

Ova tvrdnja je potpuno lažna i Vučić nema dokaze koji bi potkrepili njegove ozbiljne optužbe jer takva vrsta veze nikada nije postojala, naveo je ranije Jozef.

„Moji stavovi su proizvod rada od desetak godina na terenu, u svim sukobima na Balkanu, uključujući i ratne godine“, napisao je on u svojoj reakciji.

Jozef, koji je bio zamenik šefa misije OEBS-a na Kosovu i koji je predavač na institutu Džons Hopkins, navodi da njegovo zalaganje u fokus stavlja dobrobit kosovskih Srba, „a ne „kompenzaciju“ Beograda“. Nedostatak dodeljivanja statusa Kosovu koristi Beogradu, a ne zajednici kosovskih Srba ili srpskoj baštini na Kosovu, a to je od ključnog značaja za očuvanje regionalne stabilnosti, napisao je i upitao šta je to Vučića i ambasadora Đurića žacnulo da ga napadnu. „Što sam razotkrio Vučićevu kontinuiranu manipulaciju SAD i EU (…) Korišćenje kosovskih Srba kao piona?“, upitao je.

On konstatuje da „pribegavanje ličnom napadu na kritičara sugeriše da postoji osnova za kritiku“.

Navodi da ovakve Vučićeve sugestije o novcu, otvaraju vrata za pitanja koga onda Beograd i Banjaluka plaćaju za uticaj – i koje politike/projekte guraju u Vašingtonu.

„Klevetajući me, Vučić je još jednom prikazao svoj karakter“, konstatovao je Jozef, koji je dodao još i da je „nepristojan“ (na srpskom jeziku napisano) pristojna srpska reč za Vučićevo ponašanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari