BIRODI: Dominacija Vučića na televizijama 1Foto: Zoran Mrđa/FoNet

Aleksandar Vučić dominira u centralnim informativnim emisijama, budući da je sem kao predsednički kandidat predstavljen i kroz aktivnosti koje sprovodi kao predsednik Vlade.

Ovo pokazuju rezultati monitoringa medijskog izveštavanja u prvoj nedelji kampanje za predsedničke izbore koju je uradio Biro za društvena istraživanja (BIRODI).

Apsolutna dominacija Aleksandra Vučića je zabeležena na televiziji Pink koja je u periodu od sedam dana posvetila ukupno 5.518 sekundi kao predsedničkom kandidatu i 1.019 sekundi kao predsedniku Vlade, od kojih je u 99 odsto pozitivno predstavljen.

BIRODI: Dominacija Vučića na televizijama 2

Vladimir Rajčić, koji je najavljivao kandidaturu za predsednika Srbije, imao je 196 sekundi.

Sličan trend zabeležen je i u izveštavanju televizija Prva, B92, RTS 1 i Hepi televiziji.

Izveštavanje televizije N1 karakteriše ujednačeno predstavljanje predsedničkih kandidata, tako da u Dnevniku u 19 sati Aleksandar Vučić ima 131 sekundu kao kandidat i 261 kao predsednik Vlade, Saša Janković 273, Vuk Jeremić 235 i Vojislav Šešelj 222 sekunde, navodi BIRODI.

Za razliku od ranijih monitoringa, funkcionerska kampanja je sada svedena na premijera Aleksandra Vučića, tako da se stiče utisak da Srbija nema vladu.

Tematski okvir karateriše dominacija teme izbornih radnji, odnosno tema unutrašnje i regionalne nestabilnosti.

Cilj BIRODI monitoringa medija je da kroz analizu medijskog izveštavanja informiše javnost o informiše javnost o ponašanju medija tokom predizborne kampanje i da podstakne diskusiju o kvalitetu medijskog izveštavanja o predsedničkih kandidatima i njihovom predsatvljanju građanima, kao i uloge medija u Srbiji uopšte.

Monitoringom su obuhvaćene centralne informativne emisije na televizijama RTS1, Prva, Pink, B92, Hepi i N1.

Analiza obuhvata praćenje vremenske zastupljenosti aktera, učesnika na izborima i tonalitet njihovog predstavljanja.

U saopštenju se navodi da BIRODI sprovodi monitoring izveštavanja medija po metodologiji koja se proizvod pravila definisanoj od Venecijsnake komisije, Saveta Evrope, ODHIR, OEBS i Direktorata za ljudska prava EU. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari