BIRODI dostavio preporuke Ani Brnabić za fer izbore: Vučićevi nastupi moraju biti potpisani sa "član SNS" 1foto FoNet Milica Vučković

Biro za društvena istraživanja (Birodi) dostavio je predsednici Skupštine Srbije, opozicionim strankama, organizacijama civilnog društva i međunarodnim partnerima predloge za unapređenje izbornog integriteta kao rešenja za preporuke Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), saopštio je danas Birodi.

U prvoj preporuci navodi se da Republički zavod za statistiku, uz nadzor Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, treba da formira jedinstvenu bazu podataka koju bi činili popis stanovništa i popis stanova iz 2022, jedinstveni birački spisak, baza poreskih obveznika, baza penzijskog i invalidskog osiguranja i baza Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja.

Petočlana komisija koju bi činila dva predstavnika strukovnog udruženja statističara, dva člana organzacija civilnog društva koje posmatraju izbore i član Saveta za borbu protiv korupcije Vlade Srbije izabrala bi statističare koji bi spoveli analizu glasanja van mesta prebivališta.

Kako se navodi, prema rezultatima popisa iz 2022. godine u Beogradu postoji 108.714 privremeno nastanjenih stanova, dok napuštenih stanova u kojima niko ne živi, a u koje se ubrajaju i stanovi u državnoj svojini, ima 10.021.

U drugoj preporuci se navodi da Regulatorno telo za elektronske medije (REM), shodno članu 29 Zakona o elektronskim medijima, treba da donese uputstvo kojim će se elektronski mediji obavezati da izveštavaju i kreiraju medijske sadržaje o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću samo o onim nadležnostima koje su u navedene članu 112 Ustava Srbije.

Svi ostali nastupi Vučića u medijima moraju biti potpisani sa „član Srpske napredne stranke“, naveo je Birodi.

Birodi je u trećoj preporuci naveo da Skupština Srbije treba da zatraži od REM da ispuni obavezu iz rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka iz 2021. godine i svoje rezultate monitoringa pružalaca medijskih usluga tokom kampanje objavi u mašinski čitljivom formatu na sajtu otvorenih podataka.

Tako bi REM proaktivnim prikazom informacija od javnog značaja omogućio da podatke o monitoringu analizira akademska javnost, stručnjaci i civilno društvo, što je u funkciji sedme preporuke ODIHR u kojoj se zahteva da REM bude proaktivan.

Četvrta preporuka Birodija je da Ministarstvo pravde sprovede edukativno-informativnu kampanju koja treba da upozna učesnike izbora, ali i građane, o pravima i obavezama iz Zakona o zaštiti uzbunjivača, pre svega o mogućnostima prijave nepravilnosti i sudske zaštite u izbornom procesu koju taj zakon pruža.

„Koristimo priliku da pozovemo REM da u svoj uzorak pružalaca medijskih koje će monitorisati tokom lokalnih izbora uključi regionalne i lokalne televizije u lokalnim samoupravama u kojima se održavaju izbori kako je bila praksa tokom izborne kampanje 2012. i 2014. godine“, naveo je Birodi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari