Skupština Republike SrbijeFoto: Radenko Topalović/Danas

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) pozvao je večeras poslanike Skupštine Srbije da ne izaberu direktora Agencije za sprečavanje korupcije, ocenivši da bi se time omogućilo da se konkurs ponovi tako da tada bude transparentan, da se ne krši zakon i da se ne dovodi u pitanje integritet budućeg direktora.

BIRODI u saopštenju navodi da od poslanika zahteva da ne izaberu direktora Agencije za sprečavanje korupcije jer su kandidati „predselektovani“ u procesu koji, kako tvrdi, nije bio transparentan pošto konkurs nije bio adekvatno promovisan i time je broj kandidata umanjen, a i kvalitet učesnika konkursa.

BIRODI dodaje da je tri kandidata za direktora ocenjivala komisija koju su činili javni funkcioneri (sudija i tužilac) čime je potencijalno izabrani direktor Agencije za sprečavanje korupcije u zavisnom odnosu prema članovima Komisije – javnim funkcionerima.

Po oceni BIRODI-ja, u procesu po Pravilniku o izboru direktora Agencije, kojeg je donelo Ministarstvo pravde, ne postoje jasni kriterijumi, odnosno praksa regulisanja sukoba interesa pri izboru direktora Agencije za sprečavanje korupcije.

„Zbog svega navedenog, predlažemo poslanicima da ne izaberu nijednog kandidata i da se konkurs ponovi i tom prilikom izvrši adekvatna promocija konkursa u medijima, definišu kriterijumi evalucije kandidata za direktora Agencije za sprečavanje korupcije i u Komisiju za sprovođenje konkursa imenuju članovi koji nisu javni funkcioneri“, navodi BIRODI.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.