BIRODI: (Pred)izbori kao vid demokratizacije 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS

Partijski sistem u Srbiji u velikoj je meri postao disfunkcionalan, na šta nedvosmisleno ukazuju trendovi apolitičnosti, dezideologizacije i srazmerne političke apstinencije, ocenjuje danas Biro za društvena istraživanja (BIRODI).

To za posledicu, kako se dodaje, ima nedovoljnu funkcionalnost političkog sistema, koji se, s jedne, sveo na liderstvo, dok su se, s druge strane, političke stranke dezideologizovale i prvenstveno usmerile na zaštitu ličnih i užegrupnih interesa.

„U cilju predupređivanja sve izraženije političke apstinencije, Biro za društvena istraživanja (BIRODI) podržava inicijativu Skupštine slobodne Srbije da se organizuju (pred)izbori na nivou političkih stranka. Unutarstranački izbori su ključan test demokratičnosti, očigledan pokazatelj kakav će odnos politička stranka imati prema samoj parlamentarnoj demokratiji. Komplementarnim s prethodnim smatramo i uvođenje zakonske obaveze da sve političke stranke imaju sopstvene planove integriteta, čiji smo model napravili 2014. godine“, navodi BIRODI u saopštenju.

Pomenuto rešenje je bilo inspiracija Agenciji za sprečavanje korupcije da uobliči svoj model, ali, kako dodaje BIRODI, do njegove implementacije ni do danas nije došlo. Prema navodima BIRODI, ovu promenu podržava 79 odsto učesnika njihovog istraživanja koje je sprovedeno na nacionalno preprezentativnom uzorku 2019. godine.

„Ovo su dva početna i strateška koraka u pravcu reforme partijskog sistema, što predstavlja pretpostavku i za promenu političkog i izbornog sistema. Bez repolitizacije i reideologizacije političkih stranaka, kao i bez jačanja integriteta u i oko političkih stranaka, nemoguće je da se prevaziđe nesporna politička kriza. Važno je imati u vidu da su tekući izborni problemi samo površina duboke necelishodnosti i okrnjene legitimnosti političkog sistema Srbije“, zaključuje se u saopštenju BIRODI.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari