doček ispred skupštineFoto: Shutterstock/Mitzo

Biro za društvena istraživanja naveo je danas u saopštenju, namenjenom domaćoj i međunarodnoj javnosti, da će treći put od 2020. godine u Srbiji biti konstituisan zarobljeni saziv Narodne skupštine Srbije.

Zarobljavanje Skupštine je odraz sistemskog urušavanja izbornog integriteta, koji se od izbora za narodne poslanike pretvorio u referendum o ličnoj vlasti Aleksandra Vučića, gde se stvara svojevrsna razmena rejtinga predsednika Srbije i prava, odnosno obaveze poslanika da sankcionišu neustavno ponašanje predsednika države, navodi Birodi.

Kako se ističe, to znači da će poslanici biti u zavisnom odnosu prema predsedniku Republike, to jest da poslanici sa liste SNS neće sankcionisati njegovo neustavno ponašanje, odnosno da neće sankcionosati rukovodstva regulatornih tela ukoliko ne rade u skladi sa zakonima.

Dodaje se da će poslanici kao kontrauslugu za podršku koju je predsednik Republike dao izbornoj listi SNS davanjem svog imena, jer je njegov rejting četri puta veći od rejtinga SNS, dobiti zaštitu od kažnjivosti zbog neustavnog ponašanja.

Biro za društvena istraživanja se pre 13 dana obratio Agenciji za sprečavanje korupcije, sa inicijativom da utvrdi da li su poslanici sa liste SNS u zavisnom odnosu prema predsedniku Republike, što je regulisano članom 40 Zakona o sprečavanju korupcije.

Svojim nepostupanjem, Agencija za sprečavanje korupcije je pokazala da nije voljna da ostvari svoje zakonske nadležnosti definisane, ukazao je Birodi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari