Biserko: Vučić demonstrira dobre odnose sa Kinom zbog sankcija SAD ovdašnjim korumpiranim pojedincima 1Aleksandar Vučić i Si Điping Foto: FoNet/AP (arhiva)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je prisustvovao je danas ceremoniji svečanog otvaranja Zimskih olimpijskih igara. Kako veliki broj zemalja diplomatski bojkotuje ZOI, posebno kad je reč o zapadnim zemljama, predsednik Vučić će sigurno uživati posebnu pažnju kineskog rukovodstva. U takvim uslovima, poseta Vučića je i neka vrsta demonstracije političke taktike u odnosu na Zapad – kaže za Danas Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u Pekingu prisustvovao ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara, a na istom događaju bio je i Vladimir Putin, predsednik Rusije.

Kako je predviđeno, Aleksandar Vučić bi sutra trebalo da se sastane sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

– Predviđeno je da Vučić sretne predsednika Kine, što bi bio njihov sedmi susret, ali i mnoge druge. To je svakako prilika da se sretne i sa Putinom, predsednikom Poljske Andžejem Dudom i mnogim drugima. Poseta je više svećarskog karaktera, jer nije bilo nagoveštaja da će biti razgovora o nekim drugim pitanjima. Međutim, kako je diplomatski bojkot ZOI refleksija trenutno veoma zategnutih međunarodnih odnosa na liniji SAD-Rusija-Kina, poseta Vučića je i neka vrsta demonstracije političke taktike u odnosu na Zapad. Vučić već godinama igra na tu kartu, mada se prostor u međuvremenu smanjio – smatra Sonja Biserko.

Biserko: Vučić demonstrira dobre odnose sa Kinom zbog sankcija SAD ovdašnjim korumpiranim pojedincima 2
foto FoNet/Ognjen Stevanović

Srbija je važan partner Kine u okviru projekta “Put svile”, dodaje ona, i ističe da se pokazalo da je saradnja sa Kinom isplativa za Srbiju ne samo zbog investicija i kredita, već što Kina predstavlja i određenu političku podršku, pre svega kada je reč o Kosovu.

Međutim, kaže Biserko, i pored te saradnje, Srbija ipak uživa mnogo veću i značajniju podršku EU i njenih pojedinačnih članica.

– Pored Ukrajine, Balkan je drugi “front” koji je Rusija otvorila Zapadu u trenutku kada je  i sam suočen s mnogim izazovima. SAD raspolažu alatkama da Balkan pacifikuju, što je i cilj veoma intenzivne diplomatske ofanzive koja je u toku. Niz najavljenih mera, sankcija protiv korupcije i onih koji destabilizuju region još uvek ne daje konkretne rezultate ali svi lokalni lideri, mada pod pritiskom, pokušavaju da osujete američke napore. U tom smislu treba gledati i na posetu Vučića Kini. To je istovremeno i deo njegove predizborne kampanje, ali i demonstracija njegovih dobrih odnosa i sa Sijem i s Putinom – napominje Biserko.

Prema njenim  rečima, to je svakako kratkovida politika, jer „Srbija ipak pripada evropskom prostoru odakle i dobija najveću podršku“.

Biserko: Vučić demonstrira dobre odnose sa Kinom zbog sankcija SAD ovdašnjim korumpiranim pojedincima 3
Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV / POOL

– Problem je što Srbija u suštini odbija zapadni sistem koji je uspostavljen na Balkanu i jedina je zemlja koja uporno želi da ga ospori sto se vidi i po njenoj politici prema susedima. U tome ima podršku i Rusije i Kine. I Kina i Rusija svojim delovanjem u regionu predstavljaju svoje modele kao efikasne čime pokušavaju ojačati svoj međunarodni uticaj. Vučić pokušava da napravi balans izmedju Kine i EU, što donekle služi da što više dobije od Zapada. Nedavna poseta Brnabićke Briselu govori u prilog da Vučić pravi ustupke  (referendum)  kad god treba, kako bi opstao kao jedini faktor koji je deo rešenja svih problema na Balkanu. Na ruku mu ide i nepostojanje alternativne ponude u Srbiji – zaključuje naša sagovornica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari