Biševac: Ne bi bilo lepo da Vučić ne dođe kod svog druga Rame u Tiranu 1Foto: N1

Novinarka i kolumnistkinja lista Danas Safeta Biševac kaže za N1 da se nada da Srbija neće krenuti putem samoizolacije, da će, bez obzira na teške reči koje su padale poslednjih dana, doći k sebi, kao i da će se „predsednik Aleksandar Vuičić malo primiriti i da će Srbija ipak nastaviti kakav-takav put ka EU“.

Povodom sutrašnjeg samita EU i Zapadnog Balkana u Tirani na koji je Vučić ranije rekao da neće ići, revoltiran odlukom kosovskih vlasti da za kosovskog ministra za zajednice i povratak postavi Nenada Rašića i izvređavši i njega i njegovu savetnicu Radu Trajković, Biševac navodi da veruje jučerašnjoj izjavi albanskog premijera Edija Rame da će Vučić doći u Tiranu, jer bi u suprotnom bila katastrofa za Beograd.

„Rama je verovatno bolje obavešten od naše javnosti, a i njih dvojica su ipak dobri drugari i ne bi bilo lepo da Vučić ne dođe kod svog druga Rame“, ocenjuje u Novom danu Biševac.

Dodaje da je Vučićeva izjava da neće ići u Tiranu namenjena domaćoj javnosti.

„Ima više Vučića – onaj koji govori za domaću javnost, to je onaj koji govori u interesu svoje stranke i sebe samog… Ali, postoji i Vučić koji kada se sastane sa međunarodnim zvaničnicima – to bude mnogo mirniji Vučić“, navodi Biševac za N1.

Kaže da je problem u tome što Srbija da bi imala bolje kontakte sa Briselom mora i neke važnije poteze da povuče, a ne samo da prisustvuje skupovima. Ocenjuje da će odnosi Beograda i Moskve kad-tad da dođu na red.

Što se tiče dogovora Beograda i Prištine, smatra da su specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak i zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar mnogo veći optimisti nego naši zvaničnici i naša javnost.

Navodi da se iz današnje perspektive ne čini da Beograd i Priština mogu da dođu do nekog dogovora, „ali, mislim da međunarodni posrednici imaju bolji uvid“, aludirajući na Lajčakovu izjavu da bi rano proleće 2023. moglo da bude rok za dogovor dve strane.

Što se tiče Rašićevog imenovanja, ona kaže da je Beograd bio u pravu kada se bunio i kada je rekao da je to protivustavno, „ali način na koji je izrazio svoje neslaganje, Vučićev rečnik je skandalozan, takve reči predsednik nijedne države ne bi smeo da izgovara“, aludirajući na uvrede Radi Trajković da je ona „srpski ološ sa dna kace“.

Za reakciju Srpske liste da će se obratiti Ustavnom sudu Kosova da oceni legalnost izbora Rašića ističe da je – dobra reakcija.

„Srpska strana je trebalo samo tako da reaguje, bez vulgarnih, uvredljivih reči“, ocenjuje ona.

Lečiće se ko ima para

Komentarišući izjavu ministarke zdravlja Danice Grujičić da je potrebno podmladiti lekarski kadar, Biševac navodi da smo generalno stara zemlja, podsetivši da je prosečna starost građanina Srbije veća od 40 godina.

Prema podacima koje je prikupio list Danas, prosečne godine starosti lekara specijaliste su 55 godina, a imamo i dosta lekara koji imaju više od 60 godina.

Međutim, ističe da je problem u tome što njih nema ko da zameni.

Sumorno zaključuje da sve ide ka tome da će onaj ko ima para ići kod privatnika da se leči.

„A ko nema – žao nam je, više sreće u drugom životu“, ocenila je Biševac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari