Danas sastanak Vučića i Lajčaka: Ko pakuje kofere za Tiranu i šta će biti sa nastavkom dijaloga? 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaje se danas sa Miroslavom Lajčakom, specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine. Posle sastanka se očekuje da saopšti ko će Srbiju predstavljati na samitu EU-Zapadni Balkan koji počinje u utorak u Tirani.

Vučić je rekao da je on pozvan na samit, ali je posle neslaganja sa reakcijom Unije na imenovanje Nenada Rašića za ministra u Vladi Kosova, relativizovao svoj odlazak i odluku najavio za vikend, ali to se nije dogodilo, pa je sve pomereno za ponedeljak.

U međuvremenu je portparol Unije Peter Stano „popravio“ svoju izjavu vezanu za Rašića, a domaćin samita, albanski premijer Edi Rama kazao je da će Srbija imati predstavnika na Samitu i da Vučić nema drugi izbor nego da dođe, jer bi u suprotnom to bila katastrofa za Srbiju i za njega.

Budući da Vučić za sebe zna da kaže da nije sklon da poklekne pred pritiscima, ovakva Ramina izjava, možda može da deluje kontraproduktivno pa da Vučić uprkos „katastrofi“ ne ode u Tiranu.

Da Vučić ne podleže nikakvim pristiscima, baš naprotiv, smatra i premijerka Srbije Ana Brnabić. Ona uz Ramu takođe, misli da na samit treba otići i da Vučić treba da ide. Ali možda nije i nemoguće da će upravo ona biti ta koja će otputovati u Tiranu ukoliko Vučić odluči da ostane pri svojim ranijim izjavama, ali da je Srbiji ipak mesto sa evropskim zvaničnicima i predstavnicima zemalja u okruženju.

Ukoliko pak, Vučić proceni da ni nivo premijera nije dovoljan, na put bi mogao i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ali može se pretpostaviti da se to neće dogoditi, jer bi to bio zaista ozbiljan Vučićev potez igranja sa zvaničnicima Unije.

Višednevna dilema oko samita možda je služila kao skretanje pažnje sa drugih tema, pa će Vučić po planu ipak otputovati u Albaniju i ispuniti svoje evropske obaveze.

Tema odlaska u Tiranu ili ne ipak ne treba da u potpunosti zakloni njegov susret sa Lajčakom, koji dolazi u momentu u kojem su odnosi Beograda i Prištine maksimalno zategnuti, posebno posle toga što je Kurti Rašića postavio za ministra što se Vučiću nije dopalo, jer tvrdi da on nije pravi predstavnik Srba na Kosovu jer nije osvojio dovoljan broj glasova.

Susret dolazi desetak dana posle postignutog dogovora o preregistraciji tablica na kojima su oznake srpskih gradova, koji je bar na kratko ublažio napetost na severu Kosova. Portparol Unije je najavljivao da bi posle dogovora moglo da dođe do sastanka na visokom nivuo kako bi bili nastavljeni razgovori o potpisivanju plana EU, koji su predložili Francuska i Nemačka, za punu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Izvesno je da Lajčak u Beograd, a zatim i u Prištinu, dolazi ne bi li obema stranama ukazao na neophodnost razgovora, jer i premijer Kosova Aljbin Kutri nije najtaktičniji u svojim izjavama pa kaže da u Brisle može da ode samo da bi potpisao konačni sporazum. A moguće je i da obe strane neometano dnevnopolitičkim trzavicama razmenjuju „nonpejpere“ kao odgovore na ono što su srevirali Brisel i Vašington, pa Lajčak dolazi da se definišu pojedinosti u procesu dijaloga koji će se ubuduće odvijati.

Ipak, do postizanja tog sporazuma dalek je put, budući da se posle tablica i postavljenja Rašića otvara mogučnost za nove napetosti jer su za 18. i 25. decembar zakazani izbori za četiri opštine na severu Kosova.

Ukoliko se uopšte Vučić i Kurti budu sreli u Briselu pre njih, osim razgovora o završnom sporazumu, verovatno predstoji i razgovor o tome kako održati mirne i poštene izbore, pa će Lajčak ali i ostali „fasilitatori“ dijaloga opet morati da deluju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari