Stano: EU očekuje povratak Srba u kosovske institucije, isto važi i za formiranje ZSO, Vučić i Kutri će uskoro biti pozvani u Brisel 1Foto: (BETAPHOTO/European Commission/XAVIER LEJEUNE/DS

Dogovor koji je u sredu uveče postignut nije kraj procesa nego početak rada. Žozep Borelj će uskoro pozvati lidere Beograda i Prištine na novi sastanak u Brisel, najavio je na današnjem brifingu za medije, portparol EU Peter Stano, prenosi Kossev.

Nakon višečasovnih sastanaka glavnih pregovarača Beograda i Prištine i svega par sati uoči početka primene odluke kosovske vlade o kažnjavanju vozača koji nisu preregistrovali svoje automobile, sinoć je u Briselu postignut dogovor o tablicama, kojim se Srbija obavezuje da ne izdaje registarske tablice sa oznakama gradova na Kosovu, a Priština da obustavi dalje radnje u vezi sa preregistracijom vozila.

Tenzije na Severu time su privremeno splasnule, ali, kako je kazao danas predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, povratak Srba u kosovske institucije biće moguć, ali onda kada Priština ispuni i drugi uslov – formiranje Zajednice srpskih opština.

Vraćanje Srba u te institucije, poručuje Stano, jedno je od osnovnih očekivanja EU, a isto važi i za formiranje Zajednice srpskih opština.

„Važno je da se ispune dogovori koji postoje, a to je poruka koju EU sve vreme šalje i to važi za obe strane”, naveo je.

Što se tiče narednih koraka u dijalogu, Stano kaže da će visoki predstavnik za spoljnu politiku uskoro pozvati Vučića i Kurtija na novi sastanak u Brisel.

Dodaje da će se rad produžiti na više nivoa i da specijalni predstavnik Miroslav Lajčak radi veoma naporno kako bi se pronašao način da se ide napred.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari