Borelj: Zadovoljan sam zbog dogovora, sledi normalizacija odnosa 1Foto: EPA-EFE/ STEPHANIE LECOCQ

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je danas da je zadovoljan zbog dogovora o registarskim tablicama, koji je juče postignut u Briselu, jer će to pomoći da se prevaziđe kriza, i dodao da će sada fokus razgovora moći da se prebaci na normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine, prenosi RTV.

„Juče kada sam sleteo u Barselonu mogao sam da podelim da je do dogovora došlo zahvaljujući medijaciji EU i mom predstavniku koji je vodio razgovore“, rekao je Borelj na konferenciji za štampu nakon sedmog Regionalnog foruma Unije za Mediteran.

Istakao je da su Beograd i Priština prihvatili predlog koji će pomoći da se prevaziđe kriza.

„Sada konačno možemo da se fokusiramo na ono što je najvažnije, a to je uspostavljanje normalnog odnosa između Beograda i Prištine“, rekao je on.

Naglasio je da je Beograd pristao da prestane sa izdavanjam tablica, a da se Priština obavezala da prestane sa primenom kaznene mere koje je najavila.

„Mislim da je predlog razuman. Obe strane su rekle i da će ono što je potpisano ranije biti implementirano“, istakao je Borelj.

Dodao je da je dogovoreno i da se u Briselu nastave razgovori o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

„Mislim da je ovo veoma važan dogovor i da sprečava opasnost od izbijanja još jedne krize koja je mogla da izazove eskalaciju nasilja na severu Kosova“, rekao je Borelj.

Borelj je izrazio nadu da će uz podršku međunarodne zađednice, biti nastavljeni i razgovori o predlogu koji ima punu podršku Nemačke i Francuske, kako bi se postiglo trajno rešenje u odnosima Beograda i Prištine.

Izvor: Kosovo Online

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari