Bisljimi: Definisanje evra kao jedine valute na Kosovu nije proizvod pregovora u Briselu 1foto: Tviter, Besnik Bisljimi

amenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi izjavio je danas da dopuna pravilnika Centralne banke Kosova, koja definiše da je evro jedina dozvoljena valuta za gotovinska plaćanja na Kosovu, nije proizvod političkih pregovora u Briselu.

Bisljimi, glavni pregovarač Kosova u pregovorima Beograda i Prištine, rekao je da dopuna pravilnika „ne može da utiče na napredak u procesu normalizacije odnosa Kosova i Srbije“.

„Pomenuti propis nije proizvod političkih pregovora u Briselu i kao takav nema nikakvog uticaja na završetak procesa normalizacije odnosa Kosova i našeg severnog suseda“, kazao je Bisljimi.

Naveo je da dopuna pravilnika „nije bio način da se ukine upotreba dinara, jer ona nikada ranije nije ni bila dozvoljena“.

Centralna banka Kosova (CBK) je danas saopštila da je dopunila Pravilnik o gotovinskim operacijama, koji sada, između ostalog, definiše da je valuta evro jedino sredstvo plaćanja na Kosovu.

„Evro je jedina valuta dozvoljena za obavljanje gotovinskih platnih transakcija u gotovinskom platnom sistemu Kosova. Druge valute mogu da se koriste na Kosovu jedino kao dragocenosti za skladištenje u fizičkom obliku ili na bankovnim računima u valutama koje nisu evri, za međunarodna plaćanja i za devizne aktivnosti“, navodi se u članovima 35 i 36 dopunjenog Pravilnika.

Dopunom Pravilnika, koja stupa na snagu 1. februara, onemogućava se korišćenje dinara kao sredstva plaćanja na celoj teritoriji Kosova, uključujući više opština sa srpskom većinom u kojima je ta valuta do sada korišćena uz evro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari