Bisljimi nezadovoljan što u izveštaju o napretku nema nekih veoma važnih dostignuća Kosova 1foto: Tviter, Besnik Bisljimi

Prvi potpredsednik Vlade i šef pregovaračke ekipe Kosova u dijalogu sa Srbijom Besnik Bisljimi izrazio je danas nezadovoljstvo što u izveštaju o napretku nema nekih dostignuća koja su, prema njegovim rečima, prilično važna.

On je posle sastanka sa šefom kancelarije EU na Kosovu Tomasom Šunjogom, nakon prijema izveštaja EK za 2023. godinu, na konferenciji za novinare rekao da se ta nezadovoljstva odnose na neka dostignuća u segmentu političkih kriterijuma, a to su u oblasti demokratije, pravde i vladavine prava, borbe protiv korupcije i javne uprave, što je u ovom izveštaju trebalo više da se oceni i istakne.

„Neka od ovih dostignuća su: Zakon o opštim izborima, Zakon o finansiranju političkih partija, novi akti Skupštine, Zakon o Vladi Kosova, Zakon o platama u javnom sektoru, Zakon o javnim funkcionerima, Zakon o državnom tužiocu, Privrednom sudu, povećanje broja sudija, Zakon o sprečavanju nasilja u porodici“, naveo je dalje Bisljimi.

Bisljimi je rekao da je u izveštaju navedeno da je Vlada nastavila sa reformama za članstvo u Evropskoj uniji.

„Izveštaj se po prvi put odnosi na konačnu odluku Evropske unije da građanima Kosova omogući da putuju bez viza od 1. januara 2013. godine“, kazao je on.

Istovremeno je podvukao da se u izveštaju pohvaljuje Kosovo zbog njegove spoljne politike o ratu u Ukrajini i sankcijama uvedenim Rusiji i Belorusiji.

Bisljimi kaže da se u izveštaju navodi da je Kosovo napredovalo u oblasti carina, poreza, socijalne politike, obrazovanja, kulture i energetike.

„Finansijski sektor je stabilan u odnosu na uzastopne krize. Imamo značajno smanjenje nezaposlenosti sa 19 odsto na 11,8 odsto“, dodao je Bislimi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari