Bisljimi o ugovoru KEDS-a i Elektrosevera: Korak ka normalizaciji snabdevanja i naplate na severu Kosova 1Foto: Twitter (profil @MiroslavLajcak)

Potpisivanjem komercijalnog ugovora između KEDS-a i Elektrosevera, prema tački 3. Mape puta energetskog sporazuma, napravljen je dalji korak ka normalizaciji snabdevanja energijom i naplate u četiri opštine na severu Kosova, izjavio je Besnik Bisljimi, glavni pregovarač Kosova i zamenik premijera, prenosi N1.

Kako je naveo, više od godinu dana nakon usaglašavanja mape puta i nakon što je, kako kaže, Priština odmah ispunila svoje obaveze koje proizilaze iz sporazuma, Elektrosever je pristao da potpiše ugovor.

„Funkcionisanje i na severu odvijaće se u zakonskom i regulatornom okviru Republike Kosovo, kao i na celoj teritoriji naše zemlje. Sada mora da se krene dalje sa ostalim neophodnim koracima da se stane na kraj nezakonitosti neplaćanja struje posle više od 20 godina“, rekao je Bisljimi.

Kosovo je u kontinuitetu, ocenjuje on, igralo konstruktivnu ulogu i ispunilo sve svoje obaveze i dodaje: „Tako da očekujemo i zahtevamo isto od druge strane, kako bi se ovaj proces okončao“.

Da je potpisan ugovor, saopštio je u subotu evropski izaslanik Miroslav Lajčak.

„Zadovoljan sam što su KEDS i Elektrosever potpisali ugovor, jer time izbegavamo mogućnost da narod na severu KiM ostaje bez struje, a ugovorom se ne prejudicira pitanje imovine“, izjavio je tim povodom predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari