Bivši ambasador Srbije o razlozima zbog kojih je protiv sankcija Rusiji: Arhaično sredstvo koje razara društvo 1Slovo Z, ilustracija Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

“Nekoliko je razloga zbog kojih sam potpisao peticiju protiv uvođnja sankcija Ruskoj federaciji. Jedan od razloga je istorijska uloga Rusije u borbi za oslobođenje srpskog naroda tokom prethodnih vekova. Drugi razog je što su sadašnje zapadne sankcije i nezabeležena mržnja prema svemu što je rusko na Zapadu, po meni, samo jedan u nizu velikih pohoda Zapada na Rusiju, sa ciljem da se eliminiše Rusija kao politički i civilizacijski faktor”, kaže za Danas Slavenko Terzić, bivši ambasador Srbije u Rusiji, objašnjavajući razloge zbog kojih je protiv uvođenja sankcija prijateljskoj Rusiji.

Terzić napominje i da su sankcije same po sebi arhaično sredstvo usmereno na razaranje društava i dovođenje u bedu najširih slojeva stanovništva.

U Beogradu je danas predstavljena peticija protiv uvođenja sankcija Rusiji koju je do sada potpisalo više od 200 javnih ličnosti među kojima su akademici Matija Bećković, Kosta Čavoški i Vasilije Krestić, episkopi SPC Irinej i David, reditelj Emir Kusturica. Peticijom se od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Vlade i „najznačajnijih institucija srpskog naroda“ traži da odbace „pritiske i ucene Zapada“ i da ne uvode sankcije Rusiji.

Ocenjeno je da srpski i ruski narod vežu „najtešnje veze“ i da je „trajno savezništvo“ sa tom zemljom danas jedini garant očuvanja teritorijalnog integriteta Srbije, odnosno Kosova i Metohije u njenom sastavu kao i očuvanja dejtonske ustavne pozicije Republike Srpske .

Dodali su da iza peticije ne stoji „niti jedna politička organizacija“ i najavili da će drugi krug potpisnika objaviti na Dan pobede nad fašizmom, 9. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari