Bivši diplomata o ćutanju Vučića posle susreta sa Kvintom: Nije teško zaključiti da je taj sastanak za Srbiju bio kranje nepovoljan 1Foto: N1/Printsreen

Bivši diplomata Srećko Đukić ocenjuje za portal N1 da je krajnje neuobičajeno i neviđeno to što je predsednik Aleksandar Vučić odlučio da posle sastanka sa ambasadorima kvinte ne kaže nijednu reč o tome šta su razgovarali.

„Neuobičajeno, krajnje neuobičajeno, neviđeno bar u poslednje vreme kada se nijedna informacija u informatičkom veku u kojem živimo ne može sakriti, a da ona neće isplivati negde na nekom drugom mestu“, ističe naš sagovornik.

On se pita da li to znači da su potrošene sve diplomatske reči da se baš ništa ne može reći.

„Nema reči ni za jedno saopštenje od dve rečenice, ili da se oglasi njega portparolka? Uopšte nije teško zaključiti da je taj sastanak za Srbiju bio kranje nepovoljan, samo je pitanje do koje mere i kada ćemo posledice jednog neverovatnog Vučićevog vokabulara i sa spoljnim svetom osetiti na svojoj koži. Jednostavno politika Aleksandra Vučića je u celini duboko zašla u slepu ulicu“, ocenjuje Đukić.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je posle sastanka sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom delegacije Evropske unije u Srbiji poručio da neće reći “nijednu jedinu reč” o tom susretu.

Vučić je u sredu ujutro održao sastanak sa ambasadorima zemalja Kvinte: Sedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke, kao i šefom delegacije Evropske unije.

Posle razgovora s predstavnicima velike petorke on se oglasio na Instagramu s porukom da o sastanku neće reći nijednu jedinu reč, a izostalo je i uobičajeno saopštenje iz predsedništva.

„Doneo sam odluku da ne kažem ni jednu, jedinu reč, o sastanku sa predstavnicima zemalja Kvinte i šefom delegacije EU u Srbiji. Smatram da je to bolje za sve“, napisao je Vučić na Instagramu.

Bivši predsednik Srbije i lider Socijaldemokratske stranke Boris Tadić ističe za portal N1 da je izjava predsednika Aleksnadra Vučića da neće da otkriva detalje današnjeg sastanka s ambasadorima Kvinte „skandalozna i suštinski protivustavna“.

Kako dodaje, kao predsednik države je u obavezi da obaveštava građane o tome šta radi u njihovo ime.

„Naravno da takvi razgovori mogu imati i aspekt tajnosti iz različitih opravdanih razloga, ali čak i tada je predsednik države u obavezi da da osnovne informacije, pogotovo kada se radi o ovako važnim pitanjima koji se tiču budućnosti države i njenih građana“, ocenjuje Tadić za naš portal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari