Bivši direktor kosovske policije: KP patrolira Gazivodama od 2008. godine 1Foto: Shutterstock/Dragan Repanovic

Bivši direktor Kosovske policije i narodni poslanik Demokratske partije Kosova u kosovskoj Skupštini Rašit Ćalaj reagovaći na izjavu aktuelnog ministra unutrašnjih poslova Dželjaja Svećlje izjavio da se kosovska policija patrolira jezerom Gazivode još od 2008. godine, u zavisnosti od operativnih potreba, prenosi BotaDot.

Svećlja je naime 8. septembra izjavio da je „prvi put od posleratnog perioda, nakon formiranja jedinice za patrolu na vodi, kosovska policija je danas počelka redovno patroliranje granične linije između Kosova i Srbije, kao i čitavim područjem jezera Gazivode“.

– Mislim da je Svećlja prvi put otišao u severne krajeve nakon što je postao ministar, za njega je ovo pitanje interesantno i za njega sve akcije KP počinju od vremena kada je postao ministar. Ne zaboravimo da na ovom delu jezera KP patrolira od 2008. godine, u zavisnosti od operativnih procena koje su napravljene. Ove patrole se prave periodično na osnovu potreba policije, na osnovu procene situacije, zato što se te patrole prave radi sprečavanja šverca i slično, rekao je bivši direktor policije za emisiju „Republika“.

On je istakao i da bi trebalo poboljšati uslove za policajce, kao i da ministrova izjava nije tačna, te da služi tome da se svaka akcija institucija pripiše aktuelnoj vlasti.

Kurtijevu vladu kritikuje i zbog „degradacije u pogledu bezbednosti“ jer se suverenitet ne može proširiti na sever Kosova. Naveo je da su građani na severnom delu Kosova podstaknuti od strane „političkog i kriminalnog elementa“ da blokiraju puteve kao vid protesta zbog odluka Prištine.

– Da, imamo veliko pogoršanje, iako slušate moje kolege iz vladajuće stranke, po njima Kosovo širi svoj uticaj, suverenitet, mislim da sa aspekta bezbednosti, imamo degradaciju jer koliko puta smo pokušavajući da sprovedemo odluke Vlade imali veoma veliku reakciju građana severnog dela podstaknutih od strane političkog i kriminalnog elementa da blokiranjem puteva spreče sprovođenje odluka, dodao je on.

Štaviše, Ćalaj ocenjuje da je za vreme dok je bio direktor policije svaka odluka koja je doneta bila sprovedena i nisu dozvolili da se putevi blokiraju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari