"Nemoguće da gradonačelnik Zubinog Potoka nije znao za izgradnju policijskih baza": Nove tenzije na relaciji Beograd - Priština 1Gazivode, Foto: wikipedia/ Bobik / BokicaK

Početak redovnog patroliranja kosovske policije Rosu jezerom Gazivode i izgradnja policijskih baza na severu Kosova ponovo je podigla tenzije na relaciji Beograd-Priština.

Srpski predsednik Aleksandar Vučić ocenjuje da Albanci pokušavaju ispod žita, uz podršku najvećih evropskih sila, Kvinte u celini, da tiho zauzmu i okupiraju Sever Kosova i Metohije, kršeći tako Briselski sporazum. Kosovske vlasti, međutim, negiraju da se time krše sporazumi i navode da je to zapravo “povratak normalnosti na Severu KiM ”.

Vest da je Priština uspostavila kontrolu patroliranjem na Gazivodama, stigla je u istom danu u kome je pre tačno četiri godine srpski predsednik Aleksandar Vučić, tokom posete Severu KiM, za svoju prvu destinaciju izabrao upravo Gazivode.

„Bez Gazivoda nema opstanka, ni ostanka ljudi u Ibarskom Kolašinu i Zubinom Potoku. Za Srbiju je jezero Gazivode od presudnog značaja, ali su Gazivode važne i za Srbe i za Albance. Najbolje se na Gazivodama vidi težina problema sa kojima se suočavamo i težina političke borbe. Kroz dubinu Gazivoda možete da vidite težinu i dubinu svih naših sporova i neslaganja“, poručio je sa gazivodske brane pre četiri godine predsednik Srbije.

Tačno posle četiri godine kosovski ministar policije Dželjalj Svečlja saopštio je da kosovska policija potpuno kotroliše jezero Gazivode, navodeći koliko je to jezero važno za Kosovo. Svećlja je ranije ove nedelje boravio upravo u Zubinom Potoku i to u društvu kosovskog premijera, Aljbina Kurtija, kada su obišli novu bazu Kosovske poličije koja je izgrađena u rejonima srpskog sela Jasenovik.

Povodom izjave ministra unutrašnjih poslova Kosova, da kosovska policija ima tri baze na severu i da je još jedna u izgradnji, kao i da je kosovska vlada odlučna da na severu „očuva red i mir“, Petar Petković, direktor kancelarije za KiM ocenjuje da Svečlja pokušava sebe da ubedi kako ima nekakva prava na severu i da njegove poruke služe samo za unutrašnju političku upotrebu.

„Priština izgradnjom nelegalnih baza ROSU na severu, demontira Briselski sporazum i nezakonito preuzima nadležnost Kfora koji jedini ima pravo da bude prisutan u zelenoj zoni. Time je jasno da Priština zapravo ne želi dogovore, već sukobe i tenzije. Ali jedno je sigurno- sever Kosova i Metohije pripada srpskom narodu, a ne Kurtiju i Svečlji“, rekao je Petković i ponovio da Priština izgradnjom policijskih baza na severu demontira Briselski sporazum i nezakonito preuzima nadležnost Kfora.

Milica Andrić Rakić iz NVO „Nova društvena inicijativa“ iz Kosovske Mitrovice,međutim, negira Petkovieve tvrdnje i kaže da Rosu ne preuzima nadležnost KFOR-a, jer je kosovska policija prva institucija u lancu institucija sa sličnim nadležnostima koja je odgovorna za bezbednost.

“KFOR može, ukoliko odluči, da zameni KP u sprovođenju određenih dužnosti, ali to se dešava samo u kriznim situacijama. Uspostavljanje te vodene patrole pokušano je i pre par nedelja, kada je na policajce koji su spuštali čamac u jezero, pucano. Generalno, policijsko prisustvo koje iz dana u dana jača, ne prija zajednici. Međutim, nedostaje im politička snaga koja bi to nezadovoljstvo zajednice pretočila u proteste. Srpska lista van saopštenja, koja retko ko čita, i koja mahom izbacuju kada brane samo članove Srpske liste, ne preduzima nikakve ni simbolične ni konkretne političke akcije”, objašnjava Andrić Rakić

Podseća da se iz Prištine to tumači kao slabost i prostor da na Severu Kosova uspostavi novu realnost na terenu. Dakle, ne radi se o potezima za unutrašnju upotrebu, već vrlo kalkulisanim potezima za uspostavljanje opresivne sredine u kojoj će srpsku zajednicu na integraciju, umesto do sada samo Beograda, od sada primoravati i Priština.

I direktor Insituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmir Šeholi smatra da je patroliranje specijalnih jedinica MUP-a Republike Kosova dozvoljeno širom Kosova.

“Petković i slični njemu obmanjuju srpski narod, jer međunarodni faktor ne mogu da obmanjuju, jer taj faktor zna tačno šta nalažu ustav i zakoni Kosova. Podizanje tenzija sa takvim izjave Petkovića i sličih njemu imaju samo jedan cilj, a to je da održe pod strahom srpski živalj na Kosovu i da sa nekakvom “ severnom brigadom“ uplaše Srbe da ih tobož neko posmatra i gleda”, kaže Šeholi.

Prema njegovim rečima nadležnosti KFOR-a niko ne može da preuzme, sve dok je na snazi rezolucija 1244 SB OUN, ali nije u suprotnosti sa Briselskim sporazumom da specijalne jedinice MUP Kosova budu na severu.

“Očigledno režim u Srbiji je u strahu i pokušava da nametne teme koje nemaju veze sa realnošću. Naime, na severu Kosova Vojska Kosova može biti prisutna uz saglasnost komandanta KFOR-a, a što se tiče policije ta odredba ne postoji, jer policija Kosova je prisutna sa svim jedinicama na severu od 1999 godine i biće večno prisutna u tom delu Republike Kosova”, zaključuje kosovski analitičar.

Patroliranjima jezerom Gazivoda i izgradnjom kosovskih policijskih baza na Severu Kosova dotakli su se i poslanici tokom konstitutivne sednice Odbora za KiM.

Slaviša Ristić, poslanik sa liste SSP rekao je da ukoliko se od opozicije traži jedinstvo i konsenzus povodom kosovskih pitanja, onda bi i opozicija morala da zna šta se tačno dešava na KiM.

“Opozicija bi morala da zna da li je postojao dogovor između opštinskih vlasti u Zubinom potoku i kosovske vlasti oko izgradnje baza za kosovsku policiju“, navodi Ristić.

On takođe ističe da je nemoguće da gradonačlnik Zubinog potoka nije bio upoznat sa dodelom zemljišta i dozvola za te policijske baze, a gotovo je nemoguće i da predstavnici Srpske liste u kosovskoj vladi nisu ništa znali o izgradnji tih baza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari